Solutii de colectare DEEE la standarde europene, in 5 judete din Romania

Autoritățile locale din Brad, Călărași, Hunedoara, Tulcea și Vălenii de Munte au făcut un nou pas către contribuția la atingerea cotei impuse de către Uniunea Europeană, și anume 4 kg DEEE colectate anual pe locuitor, și – nu în ultimul rând – protejarea mediului înconjurător. Centrele de colectare DEEE deschise în aceste județe fac parte din Rețeaua Națională RoRec, care va număra peste 100 de locații până în 2013.

în iulie 2011, am lansat primele 5 centre de colectare la standarde europene, în parteneriat cu primăriile din Brad, Calarași, Hunedoara, Tulcea și Vălenii de Munte, fără sprijinul cărora cei peste 750.000 de cetățeni deserviți în prezent nu ar fi avut acces la această soluție atât de necesară pentru debarasarea corectă a DEEE-urilor. Astfel, autoritățile locale au răspuns pozitiv unui demers la nivel național, un serviciu destinat comunității, un spațiu amenajat conform standardelor europene, pentru colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice într-un mod organizat și în condiții de deplină siguranță, cu respectarea normelor de mediu.

“Suntem onorați să fim primii care deschid Rețeaua Națională RoRec a Centrelor de Colectare, grija față de mediul înconjurător fiind una dintre prioritățile noastre. Locuitorii județului Tulcea au acum o soluție la îndemână pentru colectarea la standarde europene a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.”, a adăugat d-nul Constantin Hogea, Primar Municipiul Tulcea.

“Am răspuns afirmativ acestui parteneriat, tocmai pentru a sprijini comunitatea locală, încurajând o conduită civică corespunzătoare și punând la dispoziția cetățenilor un serviciu modern și, totodată, vital pentru protejarea mediului înconjurător. Mulțumim Asociației RoRec pentru susținerea în acest parteneriat, suntem onorați să fim parte din Rețeaua Națională a Centrelor de Colectare DEEE., a adăugat d-nul Mircea Nițu, Primar Vălenii de Munte.

“Realizarea infrastructurii de colectare este responsabilitatea noastră și ne bucurăm că, alături de Asociația RoRec, putem asigura comunității condițiile necesare pentru a se debarasa de aceste deșeuri, prin intermediul unor servicii profesioniste, la standarde europene., a adăugat d-nul Nicolae Dragu, Primar Municipiul Călărași.

“Suntem onorați să ne numărăm printre primele centre deschise în cadrul Rețelei Naționale RoRec. încurajăm toți locuitorii din Municipiul Hunedoara să se mobilizeze și să aducă aparatura veche la centrul recent inaugurat, pentru că un gest atât de mic are conotații importante pentru starea mediului înconjurător.”, a adăugat d-nul Ovidiu Marius Hada, Primar Municipiul Hunedoara.

Existența unui astfel de spațiu, amenajat la standarde europene, era una dintre prioritățile noastre pentru anul acesta. Ne bucurăm că am putut implementa acest proiect alături de Asociația RoRec, pentru a le oferi cetățenilor o soluție accesibilă de colectare a DEEE-urilor –  este un parteneriat de succes menit a contribui la protectia mediului ambiant din municipiul nostru și un răspuns la solicitările locuitorilor de a le oferi un serviciu de colectare a DEEE”, a completat d-nul Florin Cazacu, Primar Municipiul Brad.

Centrul de Colectare DEEE oferă servicii atât populației, cât și firmelor și instituțiilor, printr-un dispecerat "Infoline" disponibil de luni până vineri, între orele 9.00 și 18.00 și sâmbăta de la 9.00 la 13.00. Primirea aparaturii vechi se face direct la centrul, în intervalul orar 9.00-13.00, iar aparaturile grele sau voluminoase pot fi ridicate de la domiciliu, în baza unei solicitări la numărul de infoline. De asemenea, firmele și instituțiile pot solicita preluarea spre casare a echipamentelor vechi, la același număr de infoline.

Vă invităm să urmăriți instantanee din timpul evenimentelor de lansare a Centrelor de Colectare DEEE, în secțiunea video news RoRec:

Lansarea Centrului de Colectare DEEE – Hunedoara

Lansarea Centrului de Colectare DEEE – Călărași

Lansarea Centrului de Colectare DEEE – Brad

Lansarea Centrului de Colectare DEEE – Vălenii de Munte

Lansarea Centrului de Colectare DEEE – Tulcea  

Vă reamintim că legislația în vigoare (HG 1037/2010), impune existența unui centru de colectare DEEE la un număr de 50.000 de locuitori, dar și atingerea unei norme anuale de 4 kg DEEE colectate de fiecare locuitor. România colectează în prezent 1-1.5 kg din norma aferentă, ca stat membru UE.

Vă stăm la dispoziție pentru alte informații referitoare la proiect, dar și posibilitatea unei colaborări care să se concretizeze în deschiderea unui nou Centru de Colectare DEEE în orașul dvs., pe adresa office@rorec.ro