telverde
patrula de reciclare
sgs_ukas
iso

De ce trebuie colectate deșeurile electrice și electronice?

Deșeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare. Ele trebuie colectate și reciclare corect din rațiuni ce țin de protecția mediului înconjurător, de riscul pe care îl prezintă potențialul lor toxic, precum și de protejarea resurselor naturale ale pământului.

În primul rând, aceste echipamente pot avea în componența lor elemente nocive pentru mediu și sănătatea populației, metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm.

De asemenea, majoritatea sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea irațională a resurselor primare, desigur, doar printr-un grad de valorificare înalt obţinut cu tehnologii de reciclare performante.

Astfel, ceea ce rezultă din deşeurile noastre nu mai reprezintă un pericol, atunci când sunt reciclate corect, iar acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi contribuie responsabil la returnarea în procesul economic a resurselor de care acesta are nevoie pentru a progresa, fără a aduce atingere resurselor de materii prime în continuă diminuare şi a căror exploatare reprezintă în sine anumite riscuri pentru mediu.

De asemenea, normele europene de mediu preluate de legislaţia naţională în domeniu ne cer să colectăm mai mult de 40% din cantitățile de aparate electrice și electronice vândute în anul 2016, respectiv 45% în perioada 2017-2020, pentru ca începând cu anul 2021 procentul să crească la 65%. Noi, românii, trebuie să demonstrăm că putem mai mult decât 1 kg/locuitor (maximul înregistrat de la demararea aplicării legislaţiei privind gestionarea DEEE în România) față de ținta de colectare impusă în trecut de 4kg/locuitor. Altfel, riscăm să plătim amenzi ce pot ajunge până la 124.000 EUR pentru fiecare zi de neconformitate (în acord cu procedura de infringement a UE). Cu alte cuvinte, acest decalaj ne va costa pe fiecare dintre noi, deoarece penalitățile sunt plătite de statul român, din bugetul public, adică din buzunarul cetățenilor.

Ce anume trebuie colectat?

Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile şi industriale (non-auto), corpuri de iluminat sau tuburi fluorescente, toate acestea intră în categoria DEEE și trebuie reciclate. Pe scurt, trebuie colectat și reciclat aproape tot ce se bagă în priză sau funcționează pe baterii.

recicleaza becuri economice
Becuri Economice
recicleaza electronice si electrocasnice
Aparate de uz casnic de mari dimensiuni si echipamente IT

Cum trebuie colectate deșeurile electrice?

TelVerde 0800 444 800 (apel gratuit din toate reţelele de telefonie) este un serviciu oferit de Asociația RoRec, în sprijinul rețelei de operatori locali parteneri. Cetățenii pot apela TelVerde 0800 444 800 pentru a afla mai multe informații despre importanța colectării și reciclării deșeurilor electrice sau pentru a afla cum se pot debarasa corect de deșeurile electrice.

recicleaza baterii
Baterii
recicleaza aparatura electrica
Aparate de uz casnic de mici dimensiuni
nu arunca deseuri

Ce se întâmplă cu deșeurile electrice după colectare?

După colectarea deșeurilor electrice, acestea sunt încărcate și transportate în condiții de siguranță către operatorii de tratare şi reciclare.

Procesul de tratare include mai multe activităţi de natură fizică (dezmembrare / tăiere, sustragerea substanţelor nocive din componenţa unor DEEE prin anumite metode) din care rezultă componente (cabluri, motoare, plăci circuite imprimate) şi materiale (sticlă, plastic, metal etc.) ce vor fi supuse ulterior, în funcţie de caz, unor tratări suplimentare, valorificări, reciclări şi/sau neutralizări şi eliminări nepoluante.

În cele din urmă, după neutralizarea substanţelor periculoase în vederea eliminării nepoluante, rezultă, din procese tehnologice minuţios organizate, materiile prime secundare pentru reintroducerea acestora în circuitul economic (ex: producţia unor bunuri).