La ultima intalnire din luna Aprilie, Adunarea Generala a WEEE Forum a aprobat primul set de standard WEEELABEX. Pentru prima data a fost stabilit un set uniform, general, de normative, ce acopera toate cele 10 categorii de DEEE, ce vor influenta toti jucatorii implicate in lantul de management al DEEE, de la colectare la eliminare. Aceste norme vor schimba domeniul substantial si pentru totdeauna.
Sistemele de colectare membre in WEEE Forum, care reprezinta circa 2/3 din jucatorii oficiali europeni, au decis ca in urmatoarele luni vor solicita colectorilor, operatorilor si reciclatorilor cu care au o relatie contractuala sa implementeze aceste standarde.
“Noile standard se vor traduce prin reducerea poluarii, un nivle crescut in recuperarea materiilor prime secundare, o politica coerenta in ceea ce priveste protectia muncii pentru personalul angajat si transparent in fluxurile de materiale”, a declarat Andreas Röthlisberger, Presedintele WEEE Forum. “Si eliminarea transporturilor semi-legale de DEEE”.
“Ne asteptam ca autoritatile tarilor din Europa sa inteleaga si sa ofere sustinere in implementarea locala a acestor standarde”, a comentat Pascal Leroy, Secretar General WEEE Forum si Porject Manager WEEELABEX. “Dar aceste noi standard vor avea impact la nivel global. Operatorii din alte parti ale lumii vor dori probabil sa adere la acest set inalt de standard si principii”.
Cel putin o parte dintre prevederile WEEELABEX vor deveni standarde ce vor afecta toti operatorii din piata. Acesta ambitie a Parlamentului European – dupa cum este stipulat in amendamentul 99 la Directiva revizuita – se bucura de suportul total al WEEE Forum.
In urmatorii doi ani, se va implementa un sistem ce armonizeaza reguli pentru verificarea conformitatii cu cerintele din normative. Desi aceasta schema este privata si unica, ne asteptam sa demonstreze ca regulile Europene pot fi intarite intr-o maniera armonizata.
“Prin aprobarea acestor standarde, comunitatea producatorilor arata ca ia foarte in serios responsabilitatea pe care o are”, a mai spus Andreas Röthlisberger.
WEEE Forum a fost fondat in Aprilie 2002. Este format din 38 de organizatii colective responsabile de DEEE din Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Italia, Germania, Grecia, Franta, Ungaria, Irelanda, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Suedia. Toate aceste organziatii sunt non-profit si reprezinta o comunitate de circa 17,000 de producatori.
Membrii in anul 2010: Amb3E, Appliances Recycling, Asekol, Ecoasimelec, Ecodom, Ecofimatica, Ecolec, Ecologic, Ecoped, Eco-RAEE’s, ecoR"Ÿit, Eco-systèmes, Ecotic, Eco Tic, EEPA, ElectroCoord, ElektroEko, Elektrowin, El-Kretsen, elretur, el retur, Envidom, ICT Milieu, Lightcycle, Lumicom, Recupel, ReMedia, Repic, Retela, RoRec, SENS, SEWA, SLRS, SWICO, UFH, Wecycle, WEEE Ireland si Zeos. Impreuna, membrii WEEE Forum au colectat si au raportat eliminarea nepoluanta si reciclarea a peste 2 milioane tone DEEE.
WEEELABEX este prescurtarea "WEEE Label of Excellence" adica "Eticheta de excelenta pentru DEEE". Este un acronim al prioectului desfasurat de WEEE Forum impreuna cu factori interesati din industria de echipamente electrice si electronice, industria de reciclare, mediul univesitar si organizatiile pentru protectia mediului.
Proiectul are ca scop crearea unui set de standarde europene pentru colectarea, sortarea, stocarea, transportul, tratarea si eliminarea tuturor tipurilor de DEEE. Proiectul este cofinantat de Comisia Europeana prin Programul Life.
WEEELABEX va contribui la cresterea gradului de transparenta al performantei de mediu si va crea conditii de egalitate prin crearea unui set unic si armonizat de standarde. Va duce la stimularea operatorilor care doresc sa indeplineasca cele mai inalte standarde si va descuraja companiile lipsite de onesitate care incearca sa "pacaleasca" sistemul.
Sursa: WEEELABEX