Achim Steiner, Directorul Executiv al Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP), spune că omenirea este amenințată de „un tsunami de deșeuri electrice” .
Numai 20% dintre cantitatea globală de deșeuri electrice este reciclată corespunzător. Restul, adică mai bine de 40 de milioane de tone, ajunge fie în gropile de gunoi, ori pe filiere ilegale de revalorificare. Ce înseamnă asta? O pierdere enormă de resurse care ar putea fi refolosite dar și un pericol grav pentru sănătatea oamenilor și pentru ecosisteme.
Consumatorii au un rol primordial în procesul colectării și reciclării deșeurilor electrice. În multe țări din lume, încă nu există posibilități facile de a colecta selectiv DEEE. În România, însă, DA! Avem o rețea națională de sute de puncte de colectare și servicii de preluare gratuite. Noi chiar putem da un exemplu pozitiv, în cadrul Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice!
„Declarați” luna octombrie – luna curățeniei totale la aparatele electrice și electronice pe care nu le mai folosiți. Uitați-vă prin casă, prin școală, pe la birou la toate vechiturile adunate și luați decizia deșteaptă și curajoasă de a scăpa de ele la modul responsabil.