Umweltforum Haushalt (UFH), organizatie colectivă din Austria având ca obiect de activitate reciclarea echipamentelor electrice și electrocasnice, a reușit într-un an de zile să colecteze aproximativ 21.000 de tone de deșeuri din această categorie. Sau, sub forma unui calcul alternativ, 8,3 kilograme de DEEE pe cap de locuitor, echivalentul masei unui televizor.
Aceste cifre au fost realizate cu ajutorul furnizorilor de servicii, dintre care nouă gestioneaza exclusiv partea de logistică. Acestia sunt asociații locale sau companii private din cele 100 de districte ale Austriei, care contribuie anual la colectare, ocupându-se de punerea la dispoziție a spațiilor de depozitare și de transportul deșeurilor.
UFH, organizație sprijinita de Ministerul austriac al Agriculturii, Pădurilor, Mediului și Apelor încă din 2005, este structurata în două asociații distincte. UFH Altlampen Systembetreiber, care se ocupă exclusiv de colectarea materialelor electrice din categoria lămpilor și becurilor, și UFH Elektroaltgeräte Systembetreiber, care se ocupă strict de echipamentele electrice și electronice.
Prin sistemul implementat după lansarea de succes din 2005, UFH a devenit rapid lider de piață în trei dintre cele cinci categorii de colectare și tratament. Iar succesul se datorează și standardelor etice înalte. Lista de clienți a UFH confirmă încă o dată succesul programului care a ajuns la cel de-al șaselea an. Peste 100 de clienți fac parte din portofoliul companiei, iar cota de piață a acesteia, acum un an, era de aproximativ 45%.
Avantajul UFH, pe de altă parte, este modul în care statul austriac dă atenție reciclării. Pe segmentul electricelor și electronicelor, există cinci categorii mari, stabilite prin lege, astfel încât deșeurile să fie reciclate pe categorii: aparatură mare, aparatură electrică de mici dimensiuni, ecrane și televizoare, lămpi și aparatură de răcit.
Legea austriacă include o serie de obligații pentru importatori și producători, distribuitori, dar și pentru autoritățile locale, prin care reciclarea trebuie luată la modul cel mai serios. Astfel, s-a ajuns ca UFH să aibă la dispoziție aproximativ 1.800 de puncte de colectare în orașe și 100 de centre regionale.