Alba Iulia, 10 februarie 2015 – Asociația Română pentru Reciclare RoRec, în parteneriat cu Serviciul de Ajutor Maltez în România și cu Municipiul Alba Iulia, demarează un nou proiect cofinanțat de Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, ce are în vedere promovarea incluziunii sociale prin dezvoltarea economiei sociale.
Marți, 10 februarie 2015, a avut loc lansarea proiectului „Creșterea oportunităților de incluziune socială prin crearea de structuri de economie socială pentru grupurile vulnerabile ale populației din trei regiuni de dezvoltare ale României”. Proiectul are ca obiective îmbunătățirea situației profesionale a 64 de persoane, oferindu-le șansa unui loc de muncă în cadrul a 8 structuri de economie socială (SES) dezvoltate în regiunile Vest, Centru și Nord-Est ale României. Beneficiarii vor fi sprijiniți să-și identifice nevoile și interesele profesionale, pentru a-și ameliora condițiile de viață. Celor 64 de persoane li se vor oferi servicii de informare și consiliere. În următoarea etapă, 43 de persoane, respectiv 29 din grupuri vulnerabile, vor fi angajate în aceste 8 SES și vor avea parte de servicii de formare la locul de muncă.
Cele 8 structuri de economie socială ce vor derula activități în domeniul colectării, sortării și reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), se vor crea în municipiile Alba Iulia, Hunedoara, Sibiu şi comunele Şcheia (jud. Suceava), Hărman (jud. Brașov), Sâncraiu de Mureş (jud Mureş), Săcălaz (jud. Timiş) şi Oituz (jud. Bacău). Cei trei parteneri ai proiectului, Asociația RoRec, Serviciul de Ajutor Maltez în România și Municipiul Alba Iulia, asigură domenii de competență complementare, ce vor contribui la succesul acestui demers de a impulsiona dezvoltarea durabilă în zonele de implementare, de a îmbunătăți situația profesională a noilor angajați și perspectivele familiilor care depind de ei și, mai ales, de a impune un model inovator și flexibil de ocupare a forței de muncă din categoriile vulnerabile.
„Parteneriatul Municipiului Alba Iulia cu Asociația RoRec are deja numeroase acțiuni reușite de colectare selectivă a deșeurilor electrice, cu care ne mândrim. Iar acest proiect dedicat incluziunii sociale a grupurilor defavorizate nu este decât o continuare firească a parteneriatului nostru. Ne dorim ca structurile de economie socială ce vor fi create să ducă la schimbări pozitive pe termen lung și să contribuie la bunăstarea familiilor vulnerabile. Implicarea noastră, a Asociației RoRec și a Serviciului de Ajutor Maltez în România va face din acest proiect un model inovator, cu rezultate concrete, în materie de incluziune socială și integrare profesională a grupurilor defavorizate, cu aplicabilitate extinsă, în viitor.” – Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.
„Asociaţia Serviciul de Ajutor Maltez în România, în cei peste 20 de ani de activitate, a fost constant preocupată de identificarea și dezvoltarea unor proiecte eficiente menite să asigure creşterea calităţii vieţii a persoanelor în nevoie. Ne-am asumat rolul, în cadrul proiectului, să identificăm nevoile categoriilor vulnerabile vizate de proiect, să ne implicăm în selectarea, consilierea vocaţională, recrutarea acestora, precum şi să monitorizăm şi să evaluăm gradul de inserţie socio-profesională a grupului ţintă. Cu certitudine, proiectul va produce efecte vizibile în rândul grupului ţintă şi al comunităţilor în care operează, acest lucru demonstrând viabilitatea acestuia pe viitor.” – Zsuzsa Barla, Secretar general al Asociaţiei Serviciul de Ajutor Maltez în România.
Asociația Română pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie non-profit, care contribuie la conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii umane, precum și la utilizarea raţională a resurselor naturale, prin asigurarea de servicii complete de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. Activitatea RoRec duce la creșterea oportunităților de incluziune socială pentru grupurile vulnerabile ale populației, ceea ce produce schimbări pozitive și contribuie la evoluția economiei sociale din zonele vizate.
Serviciul de Ajutor Maltez în Româniaeste o asociatie non-profit, care a dezvoltat în timp o reţea naţională eficientă de servicii sociale la nivel național, cu peste 1.200 de voluntari (din care 400 de tineri). Programele şi activităţile oferite se adresează celor aflaţi în nevoie, de la copii orfani şi persoane cu dizabilităţi până la vârstnici izolaţi la domiciliu.
Municipiul Alba Iulia, ca autoritate locală, acordă o importanță deosebită promovării programelor sociale, îmbunătățirii situației persoanelor defavorizate și facilitării accesului grupurilor vulnerabile la servicii specializate. Primăria Alba Iulia are capacitatea de a aduce valoare adăugată proiectului POSDRU, prin abordarea grupurilor beneficiarilor și intermedierea interacțiunii cu acestea în vederea implementării eficiente a proiectului de incluziune socială.