Interviu cu Cătălin Gurău, director general CECED Romania (Asociația Producătorilor Europeni de Electrocasnice din România) realizat de Raluca Grintescu, publicat in nr.1/2012 a revistei Infomediu Europa
Pentru a câta oară participați la IERC (International Electronics Recycling Congress) în calitate de reprezentant al CECED Romania și ce v-a impresionat cel mai mult?
Este prima oară când particip la eveniment și mi se pare unul foarte important, probabil principalul eveniment anual din Europa legat de reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. E interesant din mai multe puncte de vedere, atât din punct de vedere al soluțiilor tehnice care se prezintă, cât și din punct de vedere al cercetărilor asupra reciclării unor echipamente care abia acum devin deșeuri, cum ar fi televizoarele sau monitoarele cu cristale lichide. în România poate vom avea o întârziere de 2-3 ani până vom înregistra cantități semnificative, dar este clar că nu vom putea evita reciclarea lor. Trebuie să căutăm soluții încă de pe acum.
Ce proiecte are CECED Romania pe agenda 2012 în România?
în România este necesară îmbunătățirea legislației care astăzi pune toate responsabilitățile pe umerii producătorilor, fără să le dea și instrumentele necesare pentru a soluționa această problemă, pentru că, pe de o parte, răspunderea pentru atingerea țintei de colectare a fost transferată industriei, însă obligația de a realiza colectarea este o sarcină a autorităților locale. Este o situație neobișnuită în care cineva, adică industria, este responsabilă de rezultatul unei activități pe care o efectuează o altă parte, adică autoritățile locale. Este un lucru destul de dificil și credem că e necesară o modificare pentru îmbunătățirea legislației și o întărire a controlului pentru că știu că avem probleme cu deșeurile care sunt colectate și reciclate de terțe părți (asa numitul sector informal), care nu ajung în sistemele producătorilor, nu ajung să fie monitorizate în ceea ce priveste tehnologia de tratare si rezultatele acesteia și incluse în raportările către autorități, către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, către Minister. Asta a fost și va fi pe agendă: scoaterea la lumină a acestor fluxuri și îmbunătățiri, atât la nivel legislativ cât și al controlului, pentru că sunt foarte mulți operatori care colectează, să zicem reciclează între ghilimele, fără să aibă tehnologia necesară sau autorizațiile necesare, DEEE-urile fiind colectate alături de deșeurile metalice. Sunt foarte multe deșeuri care iau această cale, a tratamentelor substandard. E ușor sa faci profit dacă extragi doar partea valoroasă din DEEE-uri și arunci restul, în condiții mai mult sau mai puțin controlate. E mai greu atunci când aplici tratamente conforme, asiguri trasabilitatea fractiilor rezultate și atingi țintele legale de reciclare. Aici avem o problemă de impunere a prevederilor legale care nu e numai a României, dar în România e mai acută decât în alte părți. Este de asemenea necesară o îmbunătățire urgentă a legislației.
Se va implica CECED Romania activ în procesul de preluare a noii directive europene privind DEEE în legislația internă astfel încât rezultatul să constituie o transpunere corectă a actului comunitar?
Sigur, acesta este unul din rolurile principale ale asociației și anume să urmărească transpunerea corectă a aquis-ului comunitar și nu numai. Să urmărească adoptarea unei legislații corecte și ușor de aplicat. Directiva privind DEEE și revizuirea ei este unul din principalele domenii de activitate, deci transpunerea ei corectă înseamnă foarte mult în materie de procese corecte, de tratamente corecte, de costuri corecte, care, în final se reflectă în prețul produselor și sunt suportate de consumatori. în discuțiile cu autoritățile, ne-am implicat încă de la bun început și suntem deschiși să facem o analiză, plecând de la ceea ce se întâmplă în România și de la textul directivei, de la modul în care poate fi ea transpusă astfel încât să aibă o eficiență cât mai bună și să putem atrage cât mai multe DEEE către sistemele create pentru tratarea acestora astfel încât acestea să fie reciclate în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea populației. Am susținut întotdeauna ideea unor cerințe minime pentru tratarea acestor deșeuri. Acum există și proiectul WEEE Forum, „WEELABEX”, care se va finaliza cu un set de norme ce vor fi cel mai probabil preluate si adoptate ca standarde de către Comitetul European pentru Standardizare în Electrotehnică (CENELEC). Asociația ROREC, constituită de membrii CECED, este în primul val al celor ce vor aplica standardele WEEELABEX și această aplicare se va face începând cu 2012. Susținem, pe de o parte, o legislație coerentă, corectă, transparentă și, pe de cealaltă parte, procese coerente, verificabile, care să nu pună în pericol viața și sănătatea oamenilor și a mediului.
Vor dispărea de pe piață cei care nu se conformează unor cerinîe minime legate de colectare, transport, tratare, monitorizare și raportare?
Depinde foarte mult de controlul autorităților, de modul în care Garda de Mediu și agențiile pentru protecția mediului vor analiza ceea ce se întâmplă. Depinde, pe de o parte, de modul în care vor fi emise autorizațiile de mediu pentru cei ce tratează DEEE-urile, lucru aflat in responsabilitatea agențiilor de protecție a mediului, iar pe de altă parte de modul în care va fi controlată respectarea legislației (inclusiv a condițiilor impuse prin autorizațiile de mediu) de către Garda de Mediu.