RoRec se afla intr-o campanie nationala de educare si colectare intensiva

Asociația Română pentru Reciclare RoRec a dus la bun sfârșit în ultimele trei luni 20 de acțiuni de colectare în peste 90 de localități,  la care au participat mai bine de 5.000 de cetățeni. Aceștia au adus aproape 110.000 de kilograme DEEE la centrele și punctele de colectare. De asemenea, zecile de voluntari angrenați în acțiunile RoRec au desfășurat o amplă campanie de informare și educare a publicului cu privire la problematica DEEE. 

Toate acțiunile au fost derulate în parteneriat cu primăriile locale și cu companii membre ale RoRec sau organizatori de programe eco, precum Umbrela Verde.

„Asociația RoRec a creat un model de parteneriat cu Primăriile pentru organizarea și operarea punctelor de colectare municipale, destinate generării de flux de deșeuri EEE din gospodăriile individuale. în prezent avem 17 parteneriate semnate cu Primăriile, alte contracte fiind în diferite faze de aprobare și semnare. Acest demers ne apropie considerabil de unul dintre obiectivele noastre majore și anume Programul pentru organizarea și administrarea centrelor de colectare în parteneriat cu Primăriile, care prevede deschiderea unei rețele de circa 100 de locații, la nivel național, în comunități cu peste 40.000 de locuitori”, a declarat dl. Liviu Popeneciu, președintele Asociației RoRec.

Astfel, cea mai mare cantitate de DEEE colectată pe parcursul unui singur weekend a fost de peste 15.000 de kilograme de echipamente vechi, adunate în Alba Iulia, Jidvei și localitățile limitrofe, în al treilea weekend din septembrie, în cadrul campaniei „Susținem și protejăm valorile și tradițiile locale”. La Alba, Asociația RoRec s-a alaturat ediției a X-a a Festivalului Național de Folclor „Strugurele de aur” și a organizat această acțiune de mediu  în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Primăria Jidvei și compania Jidvei, respectiv producatorul Arctic, membru al Asociației.

Anterior, sub deviza „Susținem și protejăm tradițiile și valorile locale”, au avut loc două acțiuni de mediu în județele Sibiu și Bistrița Năsăud. Cele două proiecte speciale s-au desfășurat în jurul unor evenimente importante pentru comunitățile locale: „Festivalul Bujorului de Munte de la Gura Râului” (3-4 iulie) și „Tabăra Medievală de la Heidenfeld” (13-15 august). Aria de acoperire a celor două acțiuni a cuprins nouă comune din Mărginimea Sibiului, respectiv municipiul Bistrița și satele aparținătoare. Tot la capitolul „proiecte speciale”, în perioada 19-22 august, Asociația RoRec împreună cu Primăria municipiului Vaslui a invitat locuitorii să petreacă Zilele Vasluiului într-un oraș curat, după debarasarea de deșeurile electrice.

în cadrul campaniei „Locul deșeurilor nu este acasă. Trimite-le la plimbare!”, Asociația RoRec a reușit colectarea a peste 13.000 kilograme DEEE la Hunedoara și localitățile învecinate și 12.400 kilograme la Deva. De altfel, aceasta campanie a trecut din august până la mijlocul lui octombrie prin județele Ilfov, Prahova și Hunedoara.

Un alt parteneriat de succes a fost și este cel cu Umbrela Verde: în perioada iulie-octombrie,  Asociația RoRec a fost prezentă la Sibiu, Sfântu Gheorghe,Timișoara, Alexandria, Brașov și Cluj Napoca. RoRec a colectat, în cadrul componentei specifice asociate, peste 10 tone de DEEE, cu sprijinul autorităților locale și al locuitorilor conștienți de importanța reciclării corecte a echipamentelor vechi.

„Bilanțul ultimelor luni este încurajator, căci publicul răspunde mai mult decât pozitiv la campaniile și acțiunile noastre. Avem deja centre de colectare funcționale în 17 localități, căci am semnat, în ultima perioadă, încă trei parteneriate cu primăriile din Bărcănești, Sânnicolau Mare și Ciolpani. Lucrăm constant pentru diversificarea cercului de operatori specializați în tratarea și reciclarea DEEE, cu încadrare în cerințele de performanță și respectarea standardelor, în conformitate cu practicile WEEE Forum și cu implementarea procedurilor pentru auditul tehnologic la operatorii de tratare și reciclare, a celor pentru sampling și colectare, prin transpunerea modelelor și a metodologiilor de success din WEEE Forum”, a declarat dl. Liviu Popeneciu, președintele Asociației RoRec.

Dl. Liviu Popeneciu a subliniat că „prin implementarea acestor direcții, deși piața deșeurilor EEE din România condiționează dimensiunea activităților Asociației RoRec, buna experiență a anilor trecuți ne îndreptățește la previziuni pe un trend puternic ascendent pentru următorii doi ani: ponderea în preluarea DEEE colectate depășește 70% în 2011 și ajunge la 73% în 2012”.

Asociația RoRec are trei obiective importante de atins până la finele lui 2011. Primul îl reprezintă implementarea de sisteme eficiente de operare, astfel încât costul gestionarii DEEE la nivelul anului 2011 să se apropie de media europeană realizată în cadrul WEEE Forum, întrucât din anul 2011 se elimină taxa vizibilă pentru majoritatea categoriilor de echipamente electrice și electronice. Apoi, RoRec trebuie să echilibreze poziția pe piața DEEE cu cea ocupată de industria reprezentată în piață de profil, pentru consumul produselor noi. în fine, performanțele în România în gestiunea DEEE trebuie să ajungă să poată fi comparate cu cele de la nivelul UE, așa cum sunt impuse prin Directiva 96 și celelalte acte normative aplicabile.