Competiția Mascotelor
Joi seara, 30 mai. Ora 22.59. Minutul decisiv, în care votului publicului decide Mascota câștigătoare a ediției. Trei echipe finaliste și Mascotele propuse de ele se luptă strâns în ultima linie dreaptă. Activitatea fanilor pe Pagina de Facebook a Patrulei de reciclare bate noi recorduri. Zeci de noi like-uri năvălesc la fiecare câteva minute.
Bang! La ora 23.00 Patrula Colegiului National Al.I.Cuza din Focșani sărbătorește victoria! Creația lor, RoBoDEEEa, veioza futuristă din materiale reciclabile, devine noua vedetă a programului, cu 2.192 de like-uri obținute de la fani. Foarte aproape de victorie ajunge și Cocoșul reciclării al Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr.1 de la Bistrița, votat de 2.095 de simpatizanți. Și Pisica din DEEE-uri realizată de Școala gimnazială ”George Coșbuc” din Sighetu Marmației a cucerit inimile a 1.363 de fani.
Deși dezamăgiți, ceilalți doi concurenți felicită câștigătorii cu eleganță și mulțumesc susținătorilor. Primim cu bucurie dovezile unor atitudini exemplare din partea tuturor echipelor, care ne câștigă inima și respectul.
”Felicitări tuturor elevilor, profesorilor și prietenilor lor, susținători ai Patrulei de Reciclare!” urează doamna Teodora Popescu, de la CSEI Bistrița. ”Suntem învingători că am participat. Dacă nu am reușit acum, probabil vom reuși data viitoare.” spun cei din Sighetu Marmației.
”Respect celorlalte două echipe din finală.” transmite domnul Ionuț Èšandără, profesorul coodonator al Patrulei câștigătoare din Focșani. RoBoDEEEa salută România, salută Vrancea și pe elevii Colegiului Național Cuza din Focșani!”
Noua vedetă a Patrulei de reciclare
Așa cum se cuvine unei celebrități, RoBoDEEEa își începe activitatea de Mascotă oficială a programului Patrula de reciclare pe ”covorul roșu”, la festivitatea de premiere din 5 iunie. în fața camerelor care conectează evenimentele de premiere din toate județele, RoBoDEEEa demonstrează cât de frumos pot fi reutilizate CD-urile și DVD-urile. Mai mult, se aprinde și luminează cu adevărat. Doar nu degeaba am vorbit tot anul de electricitate!…
O însoțesc Ionuț Èšandără, profesorul coordonator și agenții Patrulei de reciclare a Colegiului Național ”Al.I.Cuza” din Focșani. ”în crearea Mascotei RoBoDEEEa am pornit de la principiul că ne putem juca în mod constructiv cu elemente provenite din deșeuri electronice. Așa că am purces la un plan, eu, drept coordonator al proiectului, profesorul de educație plastică Ovidiu Opaiț și un grup inimos de 10 elevi cu "talente artistice". încă de la început, când am ales agenții pentru Patrula de reciclare, ne-am gândit că elevii trebuie să fie cei care vor beneficia de tot acest proiect. Nevoia lor de absorbție de cunoștințe în manieră non-formală este atât de mare încât nu a fost greu să se implice 100% pe toate segmentele cerute de obiectivele creionate de echipa de lucru. După mai multe dezbateri, s-a conturat imaginea actualei Mascote. Rezultatul a fost uimitor.”
Fotografiile procesului de creație ne arată cum s-a născut RoBoDEEA, de la scânteia de inspirație la minunea cu talente tehnice dar și cu mesaj ecologic: ”O veioză funcțională în manieră futuristă, ce poate lumina calea tuturor spre cunoaștere și responsabilizare”, cum o descrie prof.Èšandără.
Premiul – o recompensă și un angajament
în mai multe rânduri, profesorii coordonatori și agenții Patrulei declară că, mai presus de premii și diplome, câștigul cel mai important a fost participarea la proiect, provocările la care au făcut față, lecțiile învățate și munca de echipă. Și mărturia profesorului Èšandără e revelatoare în acest sens: ”Din primul până în ultimul minut al perioadei de votare pe Facebook, elevii noștri s-au mobilizat exemplar, au dat dovadă de unitate, spirit de luptă și caracterul de ”cuzist” a ieșit învingător. Pentru toți agenții Patrulei noastre, câștigarea Premiului Special al Juriului înseamnă atât o victorie materială (premiile) dar și una morală, prin faptul ca îi va responsabiliza pentru anii ce vor veni. Sunt sigur că activitatea din acest an școlar i-a schimbat și, cu siguranță, vom continua cu mai mult aplomb în anul școlar următor.”
RoBoDEEEa ne va reprezenta și ne va însoți în aventura colectării DEEE și a reciclării pe parcursul întregii ediții viitoare. Cocoșul din Bistrița și Pisica din Sighetu Marmației ne-au plăcut și ele (ca și publicului, de altfel), atât de mult încât merită să le dedicăm câte un articol zilele următoare. Lor și Patrulelor care le-au visat și construit cu grijă și inventivitate, ca să ne facă mai conștienți de gesturile corecte față de natură și de beneficiile acestor gesturi în viața noastră.
Deci, va urma…