de Alexandru Ardelean
Cum acționează Patrula de Reciclare?
Noi trebuie să formăm o generație informată și responsabilă. Să cream nuclee permanente de promovare a obiceiului colectării selective a deșeurilor electrice în cât mai multe comunități din România și să creștem vizibilitatea acestui subiect, să facem să se vorbească despre colectarea corectă a deșeurilor electrice, iar oamenii să înțeleagă de ce trebuie să facem acest lucru. Prin Patrula de Reciclare am reușit să cream o comunitate care și-a asumat misiunea de a forma o generație de tineri responsabili, preocupați de grija față de mediul înconjurător, implicați în comunitate și încrezători în propria putere de a adduce schimbări benefice în societate. La începutul anului școlar, în grădinițele, școlile și liceele înscrise voluntari se formează Patrule de Reciclare – echipe de aproximativ 20 de elevi, îndrumați de un profesor coordonator. Anual, peste 750 de grădinițe, școli și licee din țară inițiază, pe plan local, activități creative și de informare prin care își mobilizează comunitățile să colecteze responsabil deșeurile electrice (DEEE) pentru a reduce poluarea și pentru a respecta normele europene. Școala își consolidează astfel poziția de “suflet al comunității”. Copiii și tinerii din Patrula de Reciclare devin ambasadorii acestui mesaj ecologic în comunitățile lor și îi ajută pe cei mari să înțeleagă potențialul de poluare al deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și astfel conștientizează faptul că reducerea acestui risc depinde de fiecare dintre noi.
Care este impactul acestui proiect?
Comunitățile în care “operează” Patrulele de Reciclare adoptă comportamente mai responsabile față de mediu. Companiile și instituțiile “suporter” reduc cantitatea deșeurilor periculoase pe care le dețin și își îndeplinesc obligațiile legale în aria managementului deșeurilor. Patrula de Reciclare este un program pe care îl poate susține orice companie sau instituție, fără costuri, ca program de CSR. Până acum peste 2.000 de organizații au devenit suporteri ai programului, tocmai pentru că este simplu și comod de implementat în echipă, ajută angajații să scape ușor de deșeurile electrice care îi încurcă prin case și birouri, iar pentru persoanele juridice este un mod de a-și îndeplini obligațiile legale de gestiune a deșeurilor electrice fără bătaie de cap. Patrula de Reciclare este un program national de educație de mediu, desfășurat în grădinițe, școli și licee din România, care a dat naștere celei mai active mișcări ecologiste de tineret. În 7 ani de la lansare, proiectul Patrula de Reciclare a contribuit la colectarea a peste 2.700.000 kg DEEE în România. Dacă astăzi, oameni din sute de orașe, comune și sate, colectează selectiv deșeurile electrice, este și datorită Patrulei de Reciclare.
Cât de important este să atingem țintele de colectare?
Legislația europeană transpusă la nivel național ne obligă să colectăm mai mult de 45% din cantitățile de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) vândute în medie, în ultimii trei ani. În perioada 2017-2020 ținta de colectare este de 45%, iar începând cu anul 2021 procentul va fi de 65% din cantitățile de echipamente electrice puse pe piață. Dacă nu atingem aceste ținte, riscăm să plătim amenzi ce pot ajunge până la 124.000 de euro pentru fiecare zi de neconformitate, ce vor fi plătite din buzunarul fiecăruia dintre noi.
Cum reușiți să faceți acest lucru?
Avem o abordare proactivă, profesională și în conformitate cu legislația în domeniu. Obiectivul nostru este să schimbăm mentalități în domeniul protecției mediului și să transformăm un mod învechit de a folosi și trata aparatura perimată într-un model de sustenabilitate pentru viitor. Lucrăm alături de oameni, companii, parteneri și instituții care împărtășesc aceleași valori ca și noi și care sunt conștienți că trăim într-o lume a schimbării și a multiplelor provocări ce ne obligă să ținem pasul cu vremurile.
Am creat serviciul local de colectare, o rețea de operatori parteneri, cu echipe în fiecare județ, care lucrează la standard europene, care asigură preluarea gratuită a deșeurilor electrice de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție. În parteneriat cu primăriile din țară, am dezvoltat o rețea unică de centre de colectare a DEEE, cu acoperire națională, unde cetățenii pot duce deșeurile electrice și electronice. Toate informațiile sunt pe site-ul asociației.
S-a format o echipă națională de peste 100.000 de agenți și 3.500 de profesori care au contribuit la informarea a peste 4.500.000 de oameni cu privire la colectarea DEEE.
Care este bilanțul celor peste 10 ani de activitate ai RoRec?
Este mereu dificil să sumarizezi o perioadă atât de lungă, mai ales perioada de început, de construcție, de formare a structurilor de lucru, de concepere și dezvoltare a proiectelor și proceselor, într-un răspuns scurt. Aș încerca totuși să creionez primii noștri 10 ani în 10 cuvinte: responsabilitatea, care este nucleul legal și moral al misiunii noastre; concentrarea pe concret, pe implementare practică și eficientă; orientarea către performanță, fixarea unor indicatori de succes pentru orice inițiativă; controlul costurilor și eficiența folosirii bugetelor; construcția și consolidarea echipei, acea “mână” de oameni cu care am pornit să acoperim întreaga țară; dimensiunea națională, indispensabilă pentru atingerea obiectivelor de colectare; vocația europeană, conectarea la modele de succes ale liderilor europeni în domeniu; alinierea la legislația europeană, direcția clară care ne asigură rezultatul, în ciuda confuziei și obstacolelor din transpunerea românească; comunicarea direct cu populația, căutarea permanentă pentru instrumente care mobilizează comunitățile, dar și colaborarea cu autoritatea locală, care poate deveni partener de mare potențial în lucrul cu comunitățile.
Care sunt planurile pentru următorii ani?
În prioritățile de guvernare ale Uniunii Europene, până la orizontul anului 2030, reciclarea și valorificarea deșeurilor capătă o importanță crescândă, reflectată elocvent în chiar contextul European al economiei circulare. Ceea ce facem noi, împreună cu partenerii, membrii asociației și rețeaua de operatori, este din ce în ce mai necesar, mai important. Pentru noi, succesul nu este un lux, ci, practic, singura cale. Trebuie să ne îndeplinim misiunea asumată în fața industriei. Ce facem pentru ca, în anii următori, să ne îndeplinim obiectivele? Continuăm ce am început. Soluțiile sunt aici. Le cunoaștem. Le-am testat în ultimii 10 ani. Trebuie doar să le implementăm și mai departe, cu profesionalism, raportându-ne la cadrul european, la modelele sistemelor collective cu experiență și la practicile de succes, astfel încât să contribuim la evoluția europeană și la dezvoltarea durabilă a societății noastre.
Reușitele RoRec
○ O rețea de 31 de centre de colectare la standarde europene, în 28 de județe
○ 2.500 de puncte de colectare, cu partenerii din retail
○ Peste 10.000 de campanii unice de comunicare în comunități, în școli, în instituții și firme
○ Mii de acțiuni de informare și colectare a deșeurilor electrice, unde s-au colectat peste 110.000 tone de deșeuri electrice
○ Implementarea unui sistem informational pentru trasabilitatea DEEE, de la primirea lor, transportul și apoi predarea la instalațiile de reciclare, care asigură în timp real înregistrarea, monitorizarea și raportarea cantităților colectate și reciclate.
○ Reciclarea a peste 95.000 tone de deșeuri colectate