Recupel Belgia – obiectiv 9 kg DEEE per locuitor

Norma europeană de recuperare de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) este de 4 kg/locuitor/an, ceea ce înseamnă pentru România o țintă de recuperare anuala de peste 80.000 tone de astfel de deșeuri.

RoRec este în avangarda acestei campanii de curățire a locuințelor românilor de echipamente și aparate vechi, cu peste 17.000 tone de DEEE colectate în cursul anului trecut. Dar cum putem atinge și chiar depăși pragul de 4kg/locuitor/an putem afla studiind si exemplul altor țări.

în această ediție, ne vom apleca asupra sistemului implementat de Recupel, din Belgia, asociație non-profit fondată în 2001 de producătorii și importatorii de echipamente electrice și electronice din regatul belgian. Recupel colectează și tratează DEEE grație cooperării strânse cu retailerii, municipalitățile și centrele de bunuri folosite, precum și cu companiile de transport și cele specializate în dezasamblarea și tratarea echipamentelor colectate.

Ultimul raport anual al Recupel este pe 2008, când asociația a recuperat – rezultate auditate – 86.940 de tone de DEEE, an în care volumul de echipamente electrice și electronice noi vândute a fost de aproximativ 180.000 de tone. Practic, belgienii au înregistrat normă dublă față de cerințele UE: 8,15 kilograme per locuitor, față de 4 kilograme, norma europeană, in conditiile in care populatia Belgiei este 10,4 milioane. Pentru 2009, Recupel a anunțat că estimează să poată raporta un volum de 100.000 de tone de DEEE colectate de la populație în cursul anului trecut.

Este rodul unui efort colectiv întins de-a lungul mai multor ani și al unei organizări judicioase, pentru că Recupel este constituit din mai multe organizații non-profit specializate în colectarea de deșeuri pe categorii.

Astfel, asociația este formată din:
• BW-Rec, colector de distributoare, bunuri albe profesionale și rezidențiale, echipamente casnice;
• Recupel AV, colector de echipamente audio-video profesionale și rezidențiale;
• Recupel SDA, colector de echipamente rezidențiale de mici dimensiuni;
• Recupel ICT – specializat în colectarea de echipamente IT și telecom, birotică și alte echipamente IT;
• Recupel ET&G, colector de echipamente electrice și electronice de grădinărit;
• LightRec, colector de corpuri de iluminat;
• MeLa Rec, specializat în colectarea de echipamente medicale și de laborator, echipamente sportive, termostate, echipamente de măsură și control, detectoare diverse.

Producătorii și importatorii de echipamente electrice și electronice aderă la una dintre organizațiile menționate anterior, in functie de profil lor de activitate. în fiecare an, Recupel susține o campanie intensă de informare a publicului asupra obligației de a livra echipamentele vechi la centrele specializate sau în magazinele de electronice și electrice.

Pentru finanțarea acestei activități de colectare, Recupel se autofinanțează cu ajutorul contribuției plătite de către importatori/producători membri ai asociației, contribuție stabilită în sumă fixă purtătoare de TVA per fiecare echipament.

Astfel, conform raportului anual, Recupel a încasat 33,77 milioane euro, în 2008, sub forma contribuțiilor de la importatori și distribuitori, din care a cheltuit 31,57 milioane de euro pentru servicii de colectare, transport, sortare, recondiționare, tratare, dezasamblare etc, diferența reprezentând-o cheltuielile operaționale – costuri administrative și salariale, cheltuieli de promovare și auditare etc.