Patrula de Reciclare a împlinit 9 ani!

În 2011 se lansa Patrula de Reciclare – un proiect-pilot de educație de mediu în școlile din Timișoara. Scenariile bazate pe evoluția altor inițiative similare ne dădeau șanse să „rezistăm” vreo 2, 3 ani, chiar dacă nevoia de programe extra-curriculare în domeniu era foarte mare.

Cu toate acestea, 9 ani mai târziu, în 2020, vorbim despre Patrula de Reciclare ca despre o platformă de excelență în educația de mediu derulată la nivel național, în învățământul preuniversitar, cu avizul Ministerului Educației Naționale și în parteneriat cu Inspectoratele Școlare locale.

Recorduri, premii, performanțe

În 9 de evoluție continuă a programului, 119.000 de elevi și profesori au ridicat nivelul de informare și conștientizare al comunităților lor, față de colectarea responsabilă a deșeurilor electrice. Datorită creativității constante a echipei programului, eforturile locale ale voluntarilor au avut un impact spectaculos – peste 7.400.000kg de deșeuri electrice colectate în toată țara, 6.500.000 de oameni informați despre importanța acestui demers, 2.600 de firme și instituții „cucerite” ca Suporteri.

Programul a implicat mii de cadre didactice din grădinițe, școli, licee din sute de orașe mari și mici, comune și sate din țară. Unitățile de învățământ înscrise au devenit centre permanente de informare și mobilizare a comunității la colectarea selectivă a deșeurilor electrice. Pentru mulți dintre copiii voluntari, Patrula de Reciclare a deschis calea implicării permanente în proiecte de responsabilitate față de mediu.

Este programul cu cel mai semnificativ impact la nivelul adoptării obiceiului colectării selective a deșeurilor electrice de către comunitățile implicate, impact recunoscut și apreciat de Centrul de Excelență Pan-European WEEE Forum și de Direcţia Generală de Mediu a Comisiei Europene. Desemnat Cel mai bun Program al Anului”, la Gala Societății Civile 2015, Patrula de Reciclare trece, în 2020, la următorul nivel.

 

La ediția 9, o misiune nouă – 20 de idei eco, dintre temele „fierbinți” ale momentului

În 2020, programul continuă în parteneriat cu Asociația RoRec, sub coordonarea Asociației Volens, și este extins pe direcții de promovare a obiceiurilor benefice față de mediu. Ediția a IX-a a demarat în forță, la începutul anului, cu Manifestul celor 20 de idei eco pentru 2020,  teme de actualitate în preocupările mondiale legate de protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice. Pe lista Patrulei se află subiecte precum colectarea selectivă a tuturor deșeurilor reciclabile, reducerea folosirii plasticului de unică folosință, economisirea resurselor naturale, renunțarea la obiceiurile care cresc poluarea apei și aerului, responsabilitatea în comportamentul de consum, voluntariatul permanent în acțiuni de mediu, contribuția la ecologizarea și regenerarea ecosistemului și altele.

Tinerii voluntari și profesorii din Patrula de Reciclare își cresc ambițiile, anul acesta, și își propun o mobilizare masivă a populației la „reciclarea” proastelor obiceiuri față de mediu. Echipele participante încearcă să își facă școlile cât mai „eco-friendly”, adoptând schimbări concrete care să inspire comunitatea să le preia. În plus, încurajează cât mai mulți oameni să povestească ce obiceiuri bune practică, în viața de zi cu zi și le promovează pe canalele de comunicare ale platformei.

Vrem să fim oameni responsabili. Vrem comunități curate. Vrem ca școala să creeze valoare pentru întreaga societate. Vrem respect față de lege, fata de natură și față de noi înșine. Vrem ca România să nu mai fie la coada Europei, când vorbim de standardele de mediu. Vrem să promovăm un stil de viață sănătos și ecologic.  Vrem să facem ceva de care să fim mândri!” Manifestul Patrulei de Reciclare 2020

Etichete: