Ora de educație ecologică la Liceul Tehnologic Special "Regina Elisabeta"

La inițiativa profesorului coordonator al Patrulei de reciclare de la Liceul Tehnologic Special ”Regina Elisabeta”, domnul Cătălin Nicolaidi, pe data de 8 mai am avut prilejul să prezentăm cauza colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electrice (DEEE) în fața unui grup de tineri deosebit.

Elevii Liceului Tehnologic Special văd limpede, dar nu cu ochii, ci cu sufletul și cu mintea. Deficiențele de vedere nu îi împiedică să fie temerari, să le pese și să trateze cu respect ceea ce îi înconjoară – oamenii și natura. Asta ne-au dovedit urmărind cu interes prezentările noastre despre procesul prin care trec deșeurile electrice, începând cu gestul colectării selective până la reciclarea profesională și recuperarea materialelor reutilizabile; astfel, au conștientizat rolul fiecăruia dintre noi în ceea ce privește protecția mediului. Și-au propus chiar o vizită la o fabrică de reciclare, unde să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu ”computerul vechi de acasă”, o dată ce a pornit pe drumul Asociației Române de Reciclare – RoRec.

Consider extrem de important acest proiect, care îi inițiază pe elevii noștri în problematica protejării mediului prin colectarea selectivă a deșeurilor electrice. în plus, programul le stimulează simțul responsabilității și le dovedește că pot contribui la o schimbare pozitivă în jurul lor, în ciuda deficiențelor de vedere. Noi îi încurajăm să fie implicați, să aspire la cât mai mult și să își definească locul în societate prin propriile eforturi, nu prin compasiunea celorlalți. Premiile nu sunt o prioritate. Câștigul cel mai important este experiența și lecțiile pe care le vor învăța tinerii din participarea în Patrula de reciclare a declarat profesorul coordonator al Patrulei, Cătălin Nicolaidi.

Am conturat, alături de liceeni, câteva idei care ne inspiră. Acești elevi consideră că cei care lucrează în domeniul tehnologiei trebuie să se simtă cu atât mai responsabili față de impactul echipamentelor electrice în viața noastră. Modul corect de a le alege, de a le folosi și de a ne debarasa de ele devine un imperativ pe care interlocutorii noștri l-au înțeles perfect.

în doar câteva zile, începând cu 15 mai, vom ști ce cantitate de DEEE-uri au strâns patrulele de reciclare la ediția 2013 a programului, dar și cât de mult au reușit să influențeze în bine mentalitatea și comportamentul comunităților lor în această privință.