V-ați lovit vreodată de întrebarea: “Am un frigider vechi, cum scap de el? ” Sau de o masină de spălat? Sau de un televizor mare și greu? Noi ne-am confruntat cu această situație și am căutat diverse variante: să-l ducem la bunica la țară? Bună idee, dar trebuie transportat. Și asta costă. Să îl dăm unui vecin? Dar dacă nu îl vrea?! Să-l scoatem la gunoi? Parcă am auzit că nu e legal. Dacă ne reclamă vecinii, că doar nu-i cât o gămălie. Sau nu vi s-a întâmplat să vi se ceară bani ca să vă scape vreun binevoitor de vechitura din casă?
Asociația Română pentru Reciclare RoRec a dezvoltat un sistem simplu de colectare menit a veni în ajutorul cetățenilor care își pun aceste întrebări și se află în căutarea de răspunsuri și rezolvări eficiente. Este vorba despre un serviciu local de colectare gratuită a deșeurilor electrice și electrocasnice (DEEE) de la domiciliu, pe bază de programare telefonică la un call-center dedicat.
Premiera acestui program unic în România a avut loc la finele lui 2012, în Municipiul Timișoara, inițiat de Asociația RoRec împreună cu municipalitatea. Serviciul a fost primit foarte bine de către cetățeni, care iată ce ne-au declarat:
“Este deosebit de folositor pentru că există foarte multă lume care are aparate electrice și electrocasnice, nu știe unde să le depoziteze sau și dacă știe, nu are mijloacele cu care să o facă. De exemplu eu țin acest televizor de 2 ani de zile”.
“Da, foarte util, nu-l car eu singură, este luat și în măsura în care te debarasezi de ele, faci loc la ce e nou și-ți dorești.”
Acest serviciu a fost gândit ca o nouă modalitate prin care se poate face colectarea DEEE, practică impusă de legislația europeană: “Așa cum bine știți, Directiva Europeană ne obligă ca în Timișoara să colectăm minim 1.200 de tone de deșeuri electrice anual. Am colectat împreună cu Asociația RoRec în medie peste 40 de tone, dar sperăm ca în anii următori să colectăm mult mai mult”, declară Adrian Bere, director Direcția de Mediu – Primăria Timișoara.
în Municipiul Timișoara, deșeurile electrice se preiau gratuit de la domiciliu, în ultima sâmbătă a fiecărei luni, pe bază de comandă telefonică. Pentru programarea transportului de la domiciliu, timișorenii sunt invitați să apeleze dispeceratul RoRec, de luni până sâmbătă, între orele 09.00-18.00.
“Ideea vine din parteneriatul deja de lungă durată cu Asociația RoRec și din dorința oamenilor ca în afara momentelor de colectare oficiale, de la curațenia de primăvară, curațenia de toamnă, să existe un serviciu permanent, în special pentru cei care nu reușesc să-și transporte aceste deșeuri, care sunt de o greutate destul de mare, mai ales pentru cei in vârstă, pentru cei bolnavi, ca atare nu poate să fie decât o bucurie faptul că acest lucru se întâmplă”, spunea la momentul lansării Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
La nici două luni de la această premieră națională, un nou municipiu important din România aderă la programul Asociației Române pentru Reciclare RoRec. începând cu luna februarie 2013, Municipiul Baia Mare se poate lăuda cu un nou serviciu oferit cetățenilor.
Faptul că ideea proiectului a fost atât de repede adoptată de autoritatea locală din Baia Mare demonstrează eficiența acestui serviciu. Practic, Asociația Română pentru Reciclare a lărgit pachetul de opțiuni prin care oamenii se pot debarasa corect și responsabil de echipamentele vechi sau uzate, cu risc mare de poluare.
Băimărenii beneficiază de același sistem de colectare pe bază de programare telefonică la numărul de telefon 0800 444 800, disponibil de luni până duminică, între orele 09.00-17.00. Ziua dedicată colectării tuturor deșeurilor de pe lista de comenzi este în ultima joi a fiecărei luni.
“Oamenii ne sunt aproape în misiunea noastră și au înțeles importanța colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Asociația RoRec le promite băimărenilor că le va oferi în continuare multiple posibilități de a se debarasa corect de obiectele electrice și electronice uzate, astfel încât să reușim împreună să construim în jurul nostru o lume mai curată și mai puțin poluată,” declară Florin Popa, reprezentant regional al Asociației RoRec.
Iar succesul acestui serviciu local de colectare gratuită de la domiciliu a atras, începând cu luna martie 2013, încă un oraș de pe harta țării. Este vorba despre Municipiul Satu Mare, unde cetățenii, instituțiile publice, operatorii economici care vor să se debaraseze în mod corect de echipamentele uzate din casă sau din birou sunt invitați să apeleze următorul număr de telefon 0800 444 800, disponibil 7 zile din 7, între orele 09.00-17.00.
“Să ne dorim un oraș mai curat și mai puțin poluat nu e suficient. De aceea Asociația RoRec este în permanentă căutare de modalități prin care să ușureze procesul de colectare pentru cetățeni, instițutii publice, operatori economici. Prin acest serviciu de colectare gratuită de la domiciliu, ne dorim să venim încă o dată în sprijinul sătmărenilor care au deșeuri EEE voluminoase sau grele. Tot ce trebuie să facă este să ne sune – de restul ne ocupăm noi!”, continuă Florin Popa.
Colectarea, în cazul Municipiului Satu Mare, se face în prima zi de sâmbătă a fiecărei luni. Din cele peste 70 de comenzi primite în prima lună de la sătmărenii interesați să se debaraseze corect și responsabil de echipamentele stricate, mai mult de 4,4 tone de DEEE au fost colectate cu ocazia lansării acestui nou serviciu. Acest rezultat dovedește că fiecare telefon dat contează foarte mult și fiecare deșeu colectat diminuează efectele poluării.
„Toate deșeurile ajung în fabrici de reciclare, sunt tratate și neutralizate conform normelor europene de mediu” conchide Florin Popa.
facebook.com/AsociatiaRoRec