A fost o dată ca niciodată… da, deși nu e poveste, ci, dimpotrivă, foarte reală, putem începe astfel relatarea isprăvilor Patrulei de reciclare din Grădinița nr.3 din Târgoviște și a îndrumătorului lor, doamna Mariana Andreescu, cel mai activ profesor coordonator din județul Dâmbovița.
”Am răspuns unei provocări pentru că noi știm că nu suntem prea mici pentru un proiect atât de mare care promovează valorile, dragostea pentru natură, munca în echipă. Noi știm că iubirea și înțelepciunea unui copil sunt jocul și atunci ne-am propus să ne jucăm inteligent și creativ și acest lucru a stimulat copiii, părinții și pe parcurs, comunitatea”, spune doamna Andreescu.
De această dată, copiii au fost cei care au spus povești, dar nu ca să îi adoarmă pe oamenii mari, ci, dimpotrivă, ca să îi trezească. Orice ocazie i-a stimulat. în iarnă, când nămeții îi chemau la joacă, agenții Patrulei au creat oameni de zăpadă din becuri reciclate, le-au adăugat brațe din baterii și scobitori și au realizat omăt artificial din șervețele tăiate fâșii. Au folosit lipici, coli colorate, scobitori, pahare de unică folosință, șervețele și hârtie creponată. încântați de rezultatul final, ei au denumit macheta ”Èšara oamenilor de zăpadă”.
Să reciclezi este inteligent, să reciclezi creativ este genial!
Au amenajat un spațiu special dedicat promovării proiectul Patrula de reciclare. Și-au făcut făcut un plan de acțiune și i-au implicat pe părinți. ”Ca adult, nu poți să nu răspunzi unui mesaj ecologic când vine de la un copil. Părinți, colegi și persoane din comunitate au fost alături de noi pentru că noi știm că munca în echipă este foarte importantă.”
Conștientă că ”la copii, jocul este modalitatea prin care explorează și descoperă lumea și învață s-o iubească și să o respecte”, profesorul coordonator i-a ajutat să creeze mascota RoBoRec. Remarcați cât de simplu dar inspirat au transformat numele Asociației Române pentru Reciclare? Cu un nume de super-erou de benzi desenate, RoBoRec s-a aliat cu Spiderman, ca să vegheze și mai bine la respectarea regulilor de colectare a DEEE. ”Vorbind despre personaje puternice din povești, despre “magia” pe care trebuie să o facem ca să-l ajutăm pe RoBoRec, mascota noastră, a doua zi m-am trezit cu câțiva copii îmbrăcați în Spiderman și Magician, ca să dea ajutor. Părinții mi-au spus că au fost nevoiți să le facă rost de costume pentru că ei trebuie să-l ajute pe RoBoRec.”
A venit săptămâna ”Să știi mai multe, să fii mai bun” iar Patrula îndrumată de Mariana Andreescu s-a dedicat, din nou, activităților ecologice de încurajare a colectării și reciclării. Copiii au avut fișe de lucru pe teme de reciclare, au realizat machete și au conceput jocuri distractive. Luna aprilie a avut ca motto : „Să reciclezi este inteligent, să reciclezi creativ este genial!”
Profesor coordonator – persoană-cheie pentru colectarea DEEE
Mariana Andreescu a devenit ceea ce sperăm să devină cât mai mulți profesori coordonatori ai Patrulei de reciclare – alături de reprezentanții locali ai Asociației RoRec, un reper în domeniu, persoana la care apelează membrii comunității atunci când vine vorba de colectarea și reciclarea deșeurilor electrice.
”Suntem întrebați dacă mai colectăm un bec sau o baterie. A venit din cartier o doamnă în vârstă care ne-a spus că are un televizor. Ne simțim foarte bine. Suntem mândri de noi și fericiți. Ne-am jucat, am fost responsabili și creativi, am muncit și am fost răsplătiți. Adulții ne-au luat în serios, iar noi așteptăm din toamnă o nouă provocare.”
Spusă de Mariana Andreescu, reprezentant al Patrulei de reciclare de la grădinița nr.3 din Târgoviște, colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice are toate elementele poveștilor mobilizatoare: o situație critică dar posibil de remediat, eroi de nădejde care ne antrenează o schimbare în bine, încercări dificile și victorii frumoase. Talentul unui profesor de a da frâu liber imaginației copiilor. Perseverență, creativitate și încredere. încrederea în capacitatea oamenilor mari de a înțelege că trebuie să își schimbe percepția și obiceiurile legate de locul acestor deșeuri în viața lor. Să le dovedim că merităm încrederea lor și să le dăm motive să continue cu și mai mult entuziasm. Ei sunt întruchiparea cuvintelor pedagogului italian Loris Malaguzzi, citat de Mariana Andreescu:
Copilul e făcut din o sută:
O sută de limbaje
O sută de mâini
O sută de gânduri
O sută de feluri de a gândi
De a se juca, de a vorbi.
Copilul are o sută
întotdeauna o sută
de feluri de a asculta
de a se minuna
de a iubi
o sută de bucurii
în cântec și în experimentare;
o sută de lumi ce așteaptă a fi descoperite
o sută de lumi de inventat
o sută de lumi pregătite de visat.