Expeditie pe teritoriul reciclarii – Patrula de reciclare a Liceului Greco-Catolic "Timotei Cipariu" din Bucuresti viziteaza fabrica de reciclare Total Waste Recycling – Jilava

 

Pe o căldură toropitoare, liceenii ecologiști din Patrula de reciclare a Liceului Greco-Catolic Timotei Cipariu din București și profesorul lor coordonator, dna Mihaela Grama, intră în fabrica pentru reciclarea deșeurilor electrice și electronice Total Waste Recycling (TWR) de la Jilava. Față de punctul lor de colectare din liceu, tot ce îi înconjoară este supradimensionat. La intrare, o platformă de cântărire care suportă mii de kg. De jur împrejur, munți de frigidere, monitoare, computere sau mașini de spălat vechi formează un peisaj neobișnuit. Pe banda de dezasamblare sunt aliniate tuburi catodice ale televizoarelor din alte vremuri. Echipa de la dezasamblare separă cu gesturi rapide și precise componentele din metal, plastic, sticlă, elementele electronice. Echipamente ciudate și harnice presează materialele, pe categorii, cu oftaturi stridente.
 
O problemă de lege, dar și de mentalitate
 
Aici ajung deșeurile strânse de voi.” începe turul dl Mihai Roșca, directorul TWR. ”Dacă voi nu colectați, noi nu avem ce recicla.” Cea mai mare parte a deseurulor reciclate de TWR provine de la Asociația Română de Reciclare RoRec. Un sentiment de mândrie se citește pe fețele agenților patrulei. Privesc atenți, încercând parcă să-și imagineze cum își găsesc locul aparatele adunate de ei în piramidele impresionante care îi înconjoară. Unii văd pentru prima oară interiorul unui monitor de computer, de la cutia de plastic la procesorul cu zeci de circuite abia vizibile. La fiecare categorie de DEEE-uri, Mihai Roșca le explică ce substanțe toxice pentru mediu conțin și cum sunt recuperate după standarde moderne. Așa mici și inofensive cum par, bateriile dovedesc un potențial poluant îngrijorător.
Sunt mici, iar, din reflex, oamenii le aruncă la gunoi. Prea puțini știu că sutele de baterii rătăcite în gropile de gunoi menajer devin o sursă de poluare sigură. Nu pot fi recuperate pentru reciclare, iar toate metalele grele din ele ajung în sol și în apă.” spun reprezentanții TWR.
Discuțiile se animă la mențiunea metalelor prețioase conținute în DEEE-uri. Imaginea idilică a bijuteriilor capătă o nuanță nouă. ”Aurul nu este doar un metal prețios, este, de asemenea, un metal greu și toxic pentru mediu și oameni deopotrivă. Recuperându-l, ne asigurăm că nu ajunge să ne îmbolnăvească.
Telefoanele mobile documentează, în poze și film, expediția pe teritoriul reciclării. Se discută despre responsabilitatea cu care folosim tehnologia, cu atât mai mult cu cât generația tânără schimbă în fiecare an aparatele electronice, pentru a fi în ton cu moda.
Dl Roșca încheie cu un mesaj mobilizator: ”Aruncatul deșeurilor electronice în orice alt fel decât prin colectarea selectivă este, deja, o contravenție. Aici intervine legea, nu doar bunul simț. Și păstrarea lor este problematică, mai ales în mediul rural, unde acestea au de multe ori contact direct cu pământul. Avem o problemă de mentalitate. Cu fiecare om pe care îl convingeți că nu este bine să țină un aparat vechi și nefolositor, nici să îl arunce oriunde, facem câte un pas, mic dar important, ca să schimbăm în bine obiceiurile în România.”
 
O viziune mai clară a finalității colectării DEEE
 
înțeleg și mai bine acum cât de nocive sunt electrocasnicele vechi și substanțele din ele pentru mediul înconjurător. Trebuie să acționăm vigilent, să reciclăm cât mai mult și mai corect, se arată impresionată Ioana. Colega ei, Alina, se declară chiar interesată să se implice și pe viitor în activitatea de reciclare.
Chiar dacă suntem mici de vârstă,  îi putem schimba și pe cei mai mari, îi putem face să înțeleagă că reciclarea este un lucru bun atât pentru noi, cât și pentru mediul înconjurător,  crede Diana.
Băieții remarcă aspecte mai „pragmatice”: Totul era bine organizat, toate obiectele erau sortate pe categorii. Mi-a plăcut modul în care au prezentat gazdele de la TWR activitatea, au răspuns fiecărei întrebări puse de noi foarte clar, erau foarte documentați. Sper ca Total Waste Recycling să devină un model de afacere de viitor, e de părere Iulian.
 
La plecare, un moment surpriză. Liceenii primesc, drept cadou simbolic, obiecte decorative din materiale reciclate. încă un mod inedit de a promova refolosirea creativă. Mihaela Grama, profesorul coordonator, dă glas sentimentului general: ”Avem argumente mai vii și mai convingătoare pentru mesajele pe care le vom folosi la colectare, acum, în ultimele săptămâni ale programului. O vizită la un astfel de centru oferă agenților Patrulei informații interesante dar, mai ales, le arată în mod concret valoarea contribuției lor la reciclarea deșeurilor și la reducerea poluării.
 
Sperăm că experiența Patrulei de reciclare să inspire și alți agenți și profesori din țară. Puteți vizita virtual centrul Total Waste Recycling la http://www.tw-recycling.ro/
Invităm profesorii coordonatori ai Patrulelor să ne povestească inițiativele și proiectele lor pe www.facebook.com/patruladereciclare sau email patruladereciclare@rorec.org