Comisia Europeană a decis pe 26 martie 2015 să sesizeze la Curtea de Justiție a UE 6 state membre: Belgia, Germania, Grecia, Ungaria, Slovenia și Marea Britanie. În total, Comisia a luat 98 de decizii, inclusiv 11 avize motivate și 8 sesizări la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
De asemenea, Comisia Europeană a sesizat Ungaria la Curtea de Justiție pentru netranspunerea directivei privind eficiența energetică. În conformitate cu această directivă, statele membre ale UE trebuie să îndeplinească anumite obiective de economisire a energiei de la 1 ianuarie 2014 până la 31 decembrie 2020. Acestea sunt obligate să implementeze sisteme de utilizare a energiei în mod eficient sau alte măsuri politice pentru a îmbunătăți eficiența energetică în gospodării, clădiri, sectorul industrial și de transport. Statele membre trebuiau să transpună prevederile directivei până la 5 iunie 2014.
Germania este acționată în instanță pentru eșecul său de a aplica cerințele Directivei Habitate în autorizarea unei centrale de cărbuni din Hamburg / Moorburg. Proiectul riscă să afecteze specii de pești protejate, inclusiv somonul, care trec prin apropierea centralei, atunci când migrează din Marea Nordului către Elba, în amonte de Hamburg. Speciile sunt afectate de procesul de captare a apei folosite pentru răcirea centralei.
Marea Britanie a fost sesizată pentru eșecul său de a asigura că apele urbane reziduale sunt tratate în mod corespunzător în 17 aglomerări. În UE, statele membre au nevoie de sisteme de colectare și epurare adecvate pentru apele urbane reziduale, deoarece apa netratată prezintă riscuri pentru sănătatea umană, apele interioare și mediul marin.
Comisia a inițiat o acțiune asupra Sloveniei pentru eșecul de a gestiona anvelopele uzate extrem de inflamabile. Cazul se referă la un depozit de deșeuri ilegal în Lovrenc na Dravskem polju, unde mai mult de 40 000 de tone de deșeuri au fost depozitate din 2006. Incendii de mari dimensiuni au izbucnit în această locație, în 2007 și 2008.
Există trei etape succesive, în astfel de cazuri de încălcări: o scrisoare de punere în întârziere, un aviz motivat și o sesizare la Curtea Europeană de Justiție. Dacă, în pofida deciziei, o țară nu reușește să se conformeze, comisia poate deschide un alt caz de încălcare și poate propune că instanța șă impună sancțiuni financiare bazate pe durata și gravitatea încălcării și mărimea țării. În cazul Ungariei, de exemplu, Comisia a propus plata unei amenzi de 15.444 € pe zi.
Sursa: http://www.neurope.eu/article/spring-cleaning-commission-takes-6-member-states-court, un material de Dan Alexe