Câţi dintre noi suntem cu adevărat conştienţi de pericolul din aparatele electrice sau electrocasnice pe care nu le mai folosim? Refuzul unora de a accepta că aceste deşeuri au un foarte mare potenţial toxic nu va elimina riscurile aduse de aruncarea la întâmplare a acestor obiecte sau depozitarea lor în gospodării.
Deşeurile de echipamente electrice şi electronice conţin peste 1000 de substanţe diferite, dintre care majoritatea este toxică. Cum poluează ele de fapt? O dată ajunse în natură sau depozitate necorespunzător, aceste obiecte se sparg, se degradează şi toate substanţele toxice conţinute sunt eliminate în apă, aer sau sol. Aproximativ 70% din substanţele toxice care ajung la gropile de gunoi provin de la echipamentele electrice şi electronice.
Compoziţia unui aparat electric depinde de tipul acestuia – calculatoarele şi serverele pot conţine cadmiu, mercur şi crom, televizoarele CRT, cele cu ecran plat sau cu ecrane LCD pot conţine plumb, şi lista continuă.
Află care sunt cele mai des întâlnite substanţe toxice din deşeurile de echipamente electrice şi electronice în serialul ziare.com.