Echipamente electrice și electronice conțin diferite substanţe periculoase care sunt dăunătoare pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător, dacă nu sunt eliminate cu grijă. De aceea este foarte important ca în momentul când un echipament electric ajunge în stadiul de deşeu, adică nu mai poate fi folosit pentru scopul iniţial, acesta să nu fie aruncat la gunoi, ci dus la un centru de colectare DEEE Deşeuri electrice şi electronice (DEEE) autorizat.
Pentru protejarea noastră, dar şi a mediului înconjurător, continuăm prezentarea substanţelor periculoase din pricipalele tipuri de deşeuri electrice şi procesele de reciclare prin care acestea sunt eliminate corect.
Aparate cu ecrane CRT – (televizoare, monitoare cu tub catodic)
Tubul catodic are în componenţă un ecran, un con, frită de sticlă, o ramă metalică anti-implozie şi un tun de electroni. Panoul de sticlă şi sticla conică sunt lipite cu frită de sticlă. Frita de sticlă are un conţinut ridicat de plumb.
Sticla CRT este amestecată cu oxizi de metal şi alţi aditivi:
- sticla din partea frontală a unui CRT are un conţinut ridicat de oxid de bariu şi oxid de stronţiu
- sticla din partea posterioară a unui CRT are un conţinut ridicat de oxid de plumb
Stratul de pulbere fluorescentă va fi extras din sticla CRT. Straturile de pulbere fluorescentă de pe partea interioară a ecranului conţin o gamă largă de metale, metale rare (europiu şi ytriu) şi metale grele (cel mai adesea cadmiu).
Procesul de reciclare al deşeurilor din aparate cu ecrane CRT
Reciclarea aparatelor CRT se realizează prin tehnologia de separare a panoului frontal de partea conică a tubului prin sistemul de tăiere. Sticla cu plumb este apoi curăţată prin aspirarea pudrei fluorescente care conţine substanţe periculoase. Fracţiile rezultate sunt apoi eliminate corespunzător.
Pulberile fluorescente şi fracţiile care conţin pulberi fluorescente sunt eliminate prin depozitare finală sau tratate prin procese termice adecvate, concepute şi aprobate special pentru substanţele periculoase.
Expunerea pe termen scurt la un nivel ridicat de plumb poate provoca vărsături, diaree, convulsii, comă sau chiar moarte. Este deosebit de periculos pentru copiii mici, deoarece poate deteriora conexiunile nervoase şi provoca tulburări de sânge şi ale creierului.
Componentele de cadmiu pot avea consecințe grave asupra rinichilor. Cadmiul este absorbit prin respirație, dar este de asemenea luat prin alimente. Datorită perioadei de înjumătățire lungi în organism, cadmiul poate fi ușor acumulat în cantități care determină simptome de otrăvire.
Expunerea pe termen scurt la bariu ar putea duce la tumoare a creierului, slăbiciune musculară, leziuni ale inimii, ficatului şi splinei.
Ecrane plate – (televizoare şi monitoare LCD)
Materialele şi componentele periculoase din cadrul echipamentelor cu ecran plat sunt :
- mercur,
- pulberi fluorescente,
- oxid de indiu şi staniu (ITO).
Procesul de reciclare al deşeurilor din echipamente cu ecrane plate
Tratarea mecanică a ecranelor plate se efectuează în cadrul unui centru de tratare specializat, care poate face dovada faptului că este imposibilă contaminarea altor deşeuri tratate.
Ecranele cu cristale lichide sau fracţiile acestora sunt trimise către unităţi de tratare în scopul concentrării oxidului de indiu şi staniu (ITO).
Pulberile fluorescente şi fracţiile care conţin pulberi fluorescente sunt eliminate prin depozitare finală sau tratate prin procese termice adecvate, concepute şi aprobate special pentru substanţele periculoase.
Asociaţia RoRec se ocupă cu colectarea, depozitarea şi transportul deşeurilor electrice către fabricile de reciclare specializate, unde au loc procesele de reciclare specifice fiecărei categorii de deşeuri electrice. Cetăţenii interesaţi să respecte mediul şi să colecteze selectiv aceste deşeuri sunt rugaţi să apeleze gratuit TelVerde 0800 444 800 pentru a beneficia gratuit de serviciile de colectare oferite de Asociaţia RoRec. Este important ca până la preluarea echipamentelor electrice de către echipa RoRec, posesorii acestora să le manipuleze cu mare atenţie pentru a evita spargerea sau distrugerea anumitor componente din care se pot elimina substanţele periculoase.
Urmăreşte în continuare serialul ziare.com pentru a afla mai multe despre importanţa colectării selective a deşeurilor electrice şi electronice!