Câte deşeuri electrice ar trebui să colecteze un român într-un an?

Conform legislaţiei europene căreia România i se supune ca stat membru UE, fiecare cetăţean ar trebui să colecteze anual 4 kg deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE). Nerespectarea acestei obligaţii poate duce la penalități zilnice pentru stat de zeci de mii de euro.

Ţinta de 4 kg deşeuri electrice pe cap de locuitor poate părea, pentru mulţi, una exagerată sau chiar imposibil de atins. Însă pe fondul societăţii de consum din România, luând în calcul gradul de înlocuire al electrocasnicelor vechi, constatăm că există în gospodăriile românilor aparate vechi de 20, 30 de ani, care sunt depozitate incorect şi inutil. Pe de altă parte, durata de viaţă a electrocasnicelor şi aparatelor electrice de mici dimensiuni nu este atât de mare, acestea având un grad de înlocuire mult mai ridicat.

Cum poate, aşadar, un român să adune 4 kg de deşeuri electrice într-un an? Analizând grupele de deşeuri electrice şi greutăţile medii ale acestora, vă arătăm care sunt aparatele comune care se strică mai des sau cum se poate atinge ţinta de 4 kg pentru o persoană sau pentru o familie întreagă dintr-un singur aparat electrocasnic de mari dimensiuni.

Citeşte continuarea materialului pe ziare.com!

Etichete: