Campaniile de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice derulate cu sprijinul celor două primării partenere s-au concretizat în implicarea a 1900 deponenți bucureșteni care au adus la punctele provizorii de colectare peste 34 tone DEEE. Primăria Sectorului 4 și producătorul Bosch au fost primii care au spus „da” unui proiect pilot, ce s-a derulat timp de 12 săptămâni. Alături de RoRec și Hotpoint, Primăria Sectorului 6 a dezvoltat o campanie inedită în urma căreia s-au colectat aproape 24.000 kilograme DEEE.
Proiectul-pilot de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), derulat de Asociația Română pentru Reciclare RoRec în colaborare cu Primăria Sectorului 4, alături de partenerul Bosch, a implicat peste 1.100 de locuitori, care au depus la centrele de colectare fixe și mobile peste 16.600 de kilograme DEEE. Partenerul Bosch a oferit premii în cadrul a trei trageri la sorți.
“Din punctul de vedere al Primăriei Sectorului 4, a fost un proiect de real succes. în momentul demarării proiectului, nu ne-am așteptat la o cantitatea colectată atât de mare și, în special, la un număr de deponenți de peste 1.000. Nu este primul proiect în care am colectat DEEE-uri, dar este primul în care s- au depășit estimările în ceea ce privește cantitatea colectată.”, a declarat, la finalul proiectului, Alexandru Popescu, Viceprimarul Sectorului 4.
“Bosch este în permanență interesat de participarea la astfel de acțiuni de colectare și își propune să identifice soluții optime pentru dezvoltarea de produse eficiente energetic care au un impact pozitiv asupra mediului.”, a declarat Olguța Stănuică, Brand Manager Bosch Siemens.
Un alt proiect destinat bucureștenilor s-a desfășurat în luna octombrie, proiect care a beneficiat și de sprijinul artistei Analia Selis, ambasador RoRec, care a promovat mesajele campaniei “Locul deșeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!” și a reusit să convingă peste 1000 de cetățeni să se debaraseze de aproape 24 de tone de deșeuri.
Timp de 4 săptămâni, începînd cu weekend-ul cu 1 octombrie, cetățenii din Sectorul 6 au beneficiat de asistență la debarasarea de DEEE din locuințele lor de către echipe de colectare, în cursul unor acțiuni desfășurate în trei zone: Militari, Drumul Taberei și Crângași. în fiecare zi de sâmbătă, în zona activă pentru colectare, au funcționat puncte fixe de colectare, unde cetățenii au putut să aducă deșeurile, iar echipajele mobile vor merge la domicilii pe baza de comandă, pentru degajarea aparaturii grele sau voluminoase.
Partenerul Hotpoint a oferit premii în cadrul celor 4 tombole care au avut loc la finalul fiecărui weekend de colectare DEEE. “Inovația în tehnologie trebuie să fie în permanență dublată de inovația în ceea ce privește limitarea impactului negativ asupra mediului. Astfel de parteneriate cu asociații non-profit și cu autoritățile locale reprezintă o prioritate pentru Hotpoint deoarece ne dorim să ne implicăm activ în educarea publicului privind reciclarea, precum și alegerea electrocasnicelor care asigură un consum scăzut de energie.”, a declarat Giuseppe Parma, CEO Hot Point.
“încrederea pe care oamenii au investit-o în noi nu ne va lăsa niciodată să uităm care este rolul nostru și ce trebuie să facem pentru Sectorul 6. Prin parteneriatul cu Asociația RoRec, le facilităm locuitorilor din sectorul 6 accesul la un spațiu public curat și la o viață mai bună, printr-un sistem prin care echipamentele electrice și electronice colectate vor ajunge la instalațiile de reciclare, unde vor fi procesate în conformitate cu standardele europene”, a declarat Primarul Sectorului 6, Cristian Constantin Poteraș.
“La nivel național, am continuat și în 2011, programul de colectare a deșeurilor electrice, în parteneriat cu primăriile, în 560 de localități din 39 de județe. Este un bilanț încurajator, cu 1.034,5 tone DEEE colectate în acest an, lucru care ne bucură, mai ales că tot mai multe dintre autoritățile locale răspund afirmativ acestei campanii. Cu toate acestea, deși media colectată per deponent este impresionantă – de peste 19 kg – la nivel național media colectată se menține la nivelul anului trecut și variază între 1 și 1,5 kg/capita. Asigurăm încă o dată Primăriile și cetățenii de toată disponibilitatea noastră de a pune la dispoziție un sistem de colectare DEEE conform normelor europene, care să asigure oricărui român o metodă corectă de debarasare a acestui tip de deșeuri care poate deveni extrem de nociv mediului înconjurător în cazul în care nu sunt tratate corespunzător.”, a adăugat Liviu Popeneciu, Președintele Asociației Române pentru Reciclare RoRec.