Bilant al campaniei nationale de colectare DEEE "œLocul deseurilor nu e in casa. Trimite-le la plimbare!"

Peste 1 milion de kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) au fost colectate în anul 2011, de Asociația Română pentru Reciclare RoRec în cadrul campaniei “Locul deșeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!” 

Lansată în 2010, campania Asociației RoRec a fost reluată anul acesta, printr-o primă acțiune derulată pe 19 martie, la Reșița. Ultimele acțiuni din 2011 au avut loc la data de 10 decembrie, în județele Bihor, Brașov și Hunedoara. în cei doi ani în care au fost organizate acțiuni de colectare DEEE, mai mult de 65.000 de cetățeni, din peste 600 de localități, au depus 1.280 de tone DEEE, dintre care 1.034,5 în acest an.

Asociația RoRec a continuat în 2011, în parteneriat cu primăriile, programul de colectare a deșeurilor electrice, care s-a derulat în 560 de localități din 39 de județe. Astfel, în cele nici nouă luni (martie-decembrie), s-au desfășurat 224 de acțiuni de colectare, adică o medie de 25 de acțiuni pe lună. Peste 60.000 de deponenți au decis că locul deșeurilor nu este în casele lor și le-au trimis la plimbare… la reciclare.

Două campanii speciale s-au derulat în sectoarele 4 și 6 ale Capitalei. Primăria Sectorului 4 a fost prima care a spus “da” unui proiect special, care s-a derulat pe parcursul a 12 săptămâni și a oferit prioritar servicii de colectare de la domiciliu. în sectorul 6, un alt proiect special realizat în luna octombrie s-a bucurat de implicarea Analiei Selis, ambasador RoRec, care a reușit să convingă peste 1000 de cetățeni să se debaraseze de aproape 24 de tone de deșeuri!

Ca la orice bilanț, trebuie să evidențiem fruntașii. Cantitatea de DEEE colectată clasează județul Timiș pe primul loc, cu o medie de 11,3 tone per acțiune. Municipiile în care s-au colectat cele mai mari cantități de deșeuri sunt Timișoara – 36,9 tone, Brașov – 35.6, Sibiu – 27.3, Reșița – 23.5, Bistrița – 22.8, Brăila 22.7, Botoșani – 16.3.

Cantitatea maximă colectată per deponent a fost marcată în județul Mureș,  în localitatea Solovastru și a fost de 46 kg DEEE!

Dacă tot vorbim despre cifre, e interesant de semnalat faptul ca per acțiune cantitatea medie colectată a fost de 4,4 tone DEEE, iar cantitatea medie colectată per deponent se ridică la 19 kilograme. O cifră impresionantă dacă ne gândim că ținta de țară este de 4 kilograme anual pe locuitor. însă raportat la populația vizată, din cele 560 de localități, media per locuitor este de doar… 200 de grame.

Ce arată însă acest lucru? Faptul că lipsește o infrastructură coerentă de colectare și un cadru normativ care să se alinieze cursului trasat prin directivele europene în materie.

Căci, așa cum spunea și dl. Marius Costache, Director General Green Weee România – în cadrul mesei rotunde cu tema: „Probleme de transpunere în dreptul intern a directivelor europene pentru deșeuri electrice. Impactul asupra societății și asupra mediului de afaceri”, organizată de Comisia pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului, din cadrul Senatului României –  “lipsa unor sisteme corecte de colectare stimulează circuitul paralel de colectare al deșeurilor de echipamentele electrice și electronice alături de deșeurile metalice; există cantități importante care nu sunt raportate autorității de mediu. Acesta este motivul principal pentru care ținta națională de 4kg/locuitor/an precum și cotele de colectare impuse producătorilor prevăzute în Hotărârea de Guvern nr.1037/2010 nu se pot îndeplini.”

în completare, dl Liviu Popeneciu, Președinte RoRec, declară: “îngrijorările industriei noastre se agravează, iar evoluțiile recente le confirmă, din păcate: colectările sunt în cădere pentru al doilea an consecutiv, tratamentele ilegale amenință serios mediul, capacitățile de reciclare conforme rămân cronic subocupate. Mediul de afaceri este descurajat, se pregătește o nouă ieșire de capital străin din acest sector. Industria este sub amenințarea cu uriașe poveri de noi taxe, pe cetățean îl pândesc contribuții financiare sporite. Sigur, rezultatele campaniei din 2011 ne bucură, dar, mai ales, ne motivează să continuăm și să dezvoltăm activitățile dedicate creării unor sisteme corecte de management al deșeurilor, precum și demersurile noastre destinate alinierii României la legislația europeană.”, a continuat Liviu Popeneciu, Președintele Asociației Române pentru Reciclare RoRec.

Dacă privim atent, colectarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice este văzută la nivel european ca un domeniu strategic, pentru ca echipamentele electrice și electronice conțin elemente periculoase, care, reciclate corespunzător, sunt eliminate nepoluant sau refolosite ca materii prime secundare în industria de profil. Un frigider mai vechi de zece ani conține freon, gaz care, eliberat în atmosferă, distruge stratul de ozon. Bateriile și acumulatorii conțin substanțe care eliberate în sol pot produce intoxicări, ce se traduc în alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer. Mercurul, cadmiul, litiul, plumbul din baterii, odată pătrunse în sol, vor ajunge inevitabil în alimentele noastre. 

Să nu uităm însă faptul că deșeurile de echipamente electrice și electronice conțin fracții importante care, colectate și reciclate corespunzător, devin materii prime valoroase în industria de profil. Se crează acum strategii la nivel european, ce vorbesc despre “o societate a reciclării”. De ce? Pentru că "motorul" pentru noile tehnologii de vârf în electronică este de acum asigurat de materiale critice, precum galium, indium, germanium, tantalum, a căror exploatare naturală este restrânsă. Iar pentru a depăși limitarea, fabricanții HiTech sunt deja concentrați pe deșeul electronic, pentru că acesta se conturează ca o sursă alternativă, cu atât mai atractivă, cu cât tehnologiile de tratament și reciclare vor reuși să "extragă" mai multe "materii prime secundare". 

Iar România nu va putea rămâne în afara acestui sistem, ci trebuie să găsească pârghiile de a stimula rata de colectare DEEE, care în prezent este total nemulțumitoare, situându-se la numai 1-1.5 kilograme/an/locuitor.

“Susținerea și solicitările celor peste 10.000 de prieteni care ne urmăresc pe conturile noastre de facebook (AsociatiaRoRec și patruladereciclare) ne confirmă faptul că trebuie să amplificăm eforturile noastre pentru colectarea corectă a acestor deșeuri, iar promisiunea noastră este ca nu îi vom dezamăgi.”, a conchis Andreea Idriceanu, Manager Comunicare Asociația RoRec.