La mijlocul lunii trecute, Ministrul László Borbély a anunțat că Ministerul Mediului a elaborat un proiect de act normativ privind obligația autorităților administrației publice locale ca, începând cu 1 iulie, să recicleze cel puțin 15% din cantitățile de deșeuri municipale și asimilabile colectate.
„Autoritățile care nu îndeplinesc acest obiectiv anual vor plăti suma de 100 lei pe tonă. Plata se va face pentru diferența dintre obiectivul anual de diminuare și obiectivul efectiv realizat, iar obligația intră în vigoare de la data de 1 iulie 2010”, a subliniat ministrul László Borbély, citat de Mediafax.
Inițiativa de reducere cu 15% a cantității de deșeuri municipale depozitate este în acord cu prevederile Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor și Planului Național de Gestionare a Deșeurilor care prevăd de asemenea, printre alte obiective, reducerea cantității de deșeuri menajere eliminate prin depozitare, precum și creșterea gradului de reciclare al acestora. Realitatea cotidiană a vieții în comunitate dovedește că în fluxul deșeurilor menajere se regăsesc cantități semnificative din acele categorii de deșeuri pentru care normele stabilesc cu totul alte trasee, exemple clasice find tubul fluorescent defect sau micile aparate electrice defecte, aruncate laolaltă cu gunoiul din gospodărie… direct la tomberon ! Ori, tocmai a evita aruncarea deșeurilor la grămadă este una dintre căile reducerii volumului celor ce se elimină prin depozitare la gropile de gunoi.
în ceea ce privește DEEE, noua obligație legală va face autoritățile locale să se preocupe, între altele, de colectarea separată a deșeurilor de echipamente mici, dat fiind faptul că acestea sunt cel mai des aruncate în coșul de gunoi alături de celelalte deșeuri menajere.
„Rolul nostru va fi acela de a oferi sprijin concret autorităților locale, dată fiind experiența RoRec în materie de colectare și livrare spre reciclare a deșeurilor electrice și electronice”, a declarat domnul Liviu Popeneciu, președintele Asociației RoRec.
Implementarea cu succes a normei legale se va putea face numai procedând, pe scară largă, la colectare selectivă, pentru a evita prezența în fluxul de deșeuri menajere, într-o măsură cât mai mare, a acelor categorii reciclabile de interes, în mod special ambalaje și DEEE. Acest proces depinde în mod deosebit de doi factori:
• Crearea infrastructurii necesare colectării selective (puncte de colectare dotate cu containere adecvate);
• Informarea și conștientizarea publicului cu scopul de a determina cetățenii să utilizeze această infrastructură.
Astfel, potrivit evaluărilor Comisiei Europene, aproximativ 13% din totalul de DEEE generate la nivel european, sfârșesc prin a fi eliminate prin depozitare, pentru că sunt debarasate o dată cu deșeul menajer, neselectiv. Studiul realizat de Witteveen & Bos arată aproape același nivel al eliminării prin depozitare și în Olanda (11% din total).
Recunoscând importanța extragerii deșeurilor de echipamente electrice și electronice mici din fluxul de deșeuri menajere, WEEE Forum a lansat un proiect intern de schimb de experiență privind cele mai bune practici în domeniu precum și un studiu cu privire la comportamentul cetățenilor și la modul în care poate fi influențat pentru a crește cantitățile de DEEE mici colectate selectiv.