Agenții Patrulei de reciclare de la Colegiul Național de Arhitectură și Lucrări Publice ”Ioan N. Socolescu” din București au avut o intrare ”triumfală” în sala festivității de premiere. N-a impresionat doar pancarta mare cu numele liceului, purtată cu mândrie, ci și atitudinea de învingător, spiritul de echipă și respectul cu care își priveau dascălul. Pe bună dreptate – primeau două premii: pentru cel mai activ profesor coordonator – doamna Ștefania Dobrin și pentru că au contribuit la colectarea celei mai mari cantități de deșeuri electrice și electronice/elev înscris, din Sectorul 1.
Marea mobilizare
Succesul Patrulei colegiului Ioan Socolescu vine cu un exemplu de implicare a profesorilor diriginți și conducerii instituției. ”Toate acțiunile pe care le-am organizat, conform unui Program anual, au fost aprobate în Consiliul profesoral și de administrație al școlii, astfel încât au putut fi antrenați mulți elevi ai școlii. Toți suntem câștigători, iar membrii Patrulei cu atât mai mult cu cât au constatat aprecierile colegilor și profesorilor la finalul întregii activități. La aceștia adaug și părinții, ”marea familie” a CTALP-ului. O familie unită!”
într-adevăr, că sunt solidari ca o adevărată echipă s-a văzut și la acțiunile de colectare organizate de ei, când au reușit să convingă oamenii din sectorul 1 să predea spre reciclare mai bine de 1500 kg DEEE.
Succesul lor are însemnătate și pentru că i-a făcut să se simtă ”mai maturi, mai responsabili și mult mai încrezători în ceea ce s-au gândit pentru viitorul lor.” Așa vede doamna Dobrin evoluția agenților în cadrul programului. ”Acum sunt siguri că pot mai mult. De fapt, un câștigător trebuie să se încreadă în forțele lui și să-și propună să fie mai bun în tot ce face.”
Activi în Patrulă, performanți la școală
Cum poate câștiga teren o cauză nobilă în fața internetului, shopping-ul, jocurilor și altor distracții care concurează pentru timpul tinerilor? Doamna profesor Ștefania Dobrin ne explică ce i-a atras pe elevi căre Patrula de reciclare: ”Ideea de a participa la o activitate nouă, de a lucra în echipă, de a fi exemple pozitive pentru alți colegi, de a se cunoaște mai bine.” Interesant.. tinerii de la CNALP prețuiesc provocările care îi ajută să se descopere și să se autodepășească.
”Așa se explică faptul că nu au mai avut atâtea absențe, au luat note mai bune și au un colectiv mai unit.” îndrăznim să interpretăm – experiența Patrulei de reciclare îi face mai responsabili, mai atenți și mai solidari nu doar în raport cu mediul, ci și în relația cu ceilalți și cu ei înșiși.
O adevărată pledoarie pentru voluntariat și pentru activitățile extra-școlare care construiesc caracterul, sistemul de valori și spiritul de inițiativă al tinerilor, grație profesorilor.
”în anul școlar viitor ne vom continua activitatea, dar cu mai multe accente și pe alte domenii educativ-științifice, găsirea unor metode mai eficiente de colectare, promovarea în alte cercuri a acestei activități.” dezvăluie doamna Dobrin.
Arhitecți și urbaniști în devenire, elevii CNALP ”Ioan N. Socolescu” din București construiesc, deja, orașele viitorului, cu fiecare gest de respect pentru natură pe care ne conving sa-l facem. Pentru că orașele nu se construiesc doar de specialiști, ci și de toți cei care trăiesc în ele.