în această săptămână, Asociația Română pentru Reciclare – RoRec a lansat programul educațional de protecție a mediului ”Patrula de reciclare” în unitățile de învățământ din Bucuresti si alte 12 județe din țară – Arges, Bistrița-Năsăud, Brașov, Dambovita, Giurgiu, Harghita, Prahova, Olt, Sălaj, Suceava, Teleorman și Vrancea.
Lansarea a avut loc în cadrul întâlnirilor organizate de către inspectoratele școlare județene cu reprezentanții unităților de învățământ locale.
Prin intermediul Patrulei de reciclare, organizatorii pun la dispoziție un program educațional de protecție a mediului, centrat pe colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în unitățile de învățământ și urmăresc încurajarea obiceiului de colectare selectivă a acestui tip de deșeuri pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, anume de 4 kilograme/locuitor. Proiectul ajută elevii să înțeleagă unele dintre cauzele poluării mediului, să conștientizeze faptul că reducerea acestora depinde de fiecare dintre noi și să devină ambasadorii acestui mesaj ecologic în comunitățile lor.
Prima ediție extinsă a Patrulei de Reciclare s-a încheiat în luna iunie a acestui an, cu rezultate notabile: peste 17.000 de copii și adolescenți din 206 școli și grădinițe din 7 județe au reușit să colecteze, împreună, peste 42.000Kg DEEE, au conceput și pus în practică sute de activități de conștientizare și promovare a colectării responsabile. Recordul este deținut de Școala ”George Emil Palade” din Ploiești, care a strâns 2.596,6 kg DEEE, cea mai mare cantitate colectată de o unitate de învățământ din țară.
”Rezultatele și gradul de implicare al elevilor și profesorilor ne dau încredere în potențialul programului de a genera o atitudine responsabilă față de mediu în rândul generației tinere. Avem motive să considerăm Patrula de reciclare o oportunitate pentru fiecare comunitate locală de a se mobiliza în vederea atingerii obiectivului de colectare pe care ni-l solicită normele europene – 4 kg/locuitor/anual. Mai mult, creăm împreună un context propice pentru ca tinerii să-și dezvolte abilitățile creative, spiritul de inițiativă și sentimentul de grijă față de natură și de cei din jur.” Gabriela Tranciuc, managerul proiectului Patrula de Reciclare.
Instituțiile de învățământ din Arges, Bucuresti, Bistrița-Năsăud, Brașov, Dambovita, Giurgiu, Harghita, Olt, Sălaj, Suceava și Vrancea au, pentru prima oară, prilejul de a se alătura programului Patrula de reciclare, care se va derula, în acest an școlar, în peste 20 de județe. Odată cu lansarea celei de-a II-a ediții naționale, la 15 octombrie, aproximativ 650 de unități de învățământ și peste 23.000 de copii și adolescenți sunt așteptați să se alăture acestei mișcări de voluntariat care contribuie, cu rezultate palpabile, la protejarea mediului și bunăstarea comunităților, promovând colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Și la această ediție organizatorii vor recunoaște performanța, oferind premii profesorilor coordonatori celor mai activi și Patrulelor care vor colecta cele mai mari cantități de DEEE și vor propune cea mai inspirată mascotă a programului.
Astfel, în toate unitățile de învățământ participante, grădinițe, școli și licee, vor fi instalate kit-uri de colectare DEEE, compuse din 3 containere de carton pentru colectarea aparatelor de mici dimensiuni, becurilor/neoanelor și bateriilor. Toți copiii înscriși în program vor primi broșura programului, adaptată nivelului de vârstă specific fiecărei categorii: preșcolari, școlari și liceeni.
Partenerul media al proiectului este Agenția Natională de Presă Agerpres.
Unitățile de învățământ din județul Vrancea interesate de program, metodologia de înscriere și regulamentul Patrulei de reciclare sunt invitate să acceseze https://www.rorec.ro/ro/patrula-de-reciclare și pagina facebook Patrula de reciclare. înscrierea în program se va putea realiza în perioada 15 octombrie – 9 noiembrie 2012.