După participarea la târgul internațional REW Istanbul 2012, care a avut loc în perioada 7-10 iunie, reprezentantul RoRec Mihaela Șerban a acordat un interviu revistei Info Mediu, legat de colectarea DEEE în România, de estimările cantititave pentru următorii ani, dar și metodele prin care RoRec implică cetățenii în tot mai multe acțiuni de colectare a acestui tip de deșeuri.
Ce faceți la Istanbul la acest târg, într-o țară cum este Turcia, care sigur, nu are pretențiile unei țări europene, nefiind membră UE, dar, uite, organizează astfel de evenimente?
Am venit în calitate de vizitator pentru a urmări noutățile în materie de tehnologii de reciclare și soluții de colectare deșeuri de echipamente electrice și electronice. Spuneați despre Turcia că nu ar fi o țară membră UE, dar, are inițiativa organizării unui târg specializat pe managementul deșeurilor. Chiar dacă se află la început de drum, în ceea ce privește transpunerea și aplicarea legislației europene din domeniul gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice, Turcia deține tehnologie de reciclare și este bine reprezentată la acest târg.
Pentru că ați vorbit de colectare, cum se realizează această colectare la nivelul țării noastre?
Soluțiile pe care Asociația Rorec le-a implementat în România pentru colectarea DEEE-urilor de la populație sunt, printre altele, centrele din Rețeaua Națională de Colectare RoRec ce oferă soluții viabile pentru ca cetățenii să se debaraseze într-un mod civilizat de aparatura uzată. De asemenea, desfășurăm o amplă campanie de mediu la nivel național sub sloganul „Locul deșeurilor nu e în casă. Trimite-le la plimbare!”, prin acțiuni săptămânale organizate în toate județele din România. Totodată, implementăm programe educaționale de colectare în școli, prin intermediul Patrulei de reciclare, pentru ca micii cetățeni în devenire să poată înțelege importanța colectării selective și a reciclării corecte pentru mediul înconjurător.
Care sunt obiectivele privind colectarea în următorii ani, dat fiind faptul că în ultimii ani aceasta s-a redus cantitativ?
Obiectivul vizează evident numai creșteri: a infrastructurii, a cantităților colectate, a gradului de educare în materiă de colectare selectivă a acestor deșeuri, a responsabilității fiecaruia dintre noi fata de tematica protectiei mediului, a spiritului comunitar.
Cum realizați acest lucru? Care sunt metodele de conștientizare a cetățenilor pentru a se debarasa în mod civilizat de aceste deșeuri?
Proiectele noastre sunt ambițioase, consistente și coerente, pe termen lung. Rețeaua Națională de Colectare RoRec este un proiect în plină expansiune – numai în ultimele două luni am lansat 9 noi centre la standarde europene. Numărul voluntarilor, al agenților din Patrula de reciclare, al partenerilor și al prietenilor care ne urmăresc pe conturile noastre de pe facebook (asociatiarorec și patruladereciclare) cresc exponențial de la o lună la alta. Prin toți acești „ambasadori” ai mesajului nostru ajungem în fiecare zi mai aproape de cetățeni, ajutându-i să conștientizeze că e simplu să dai o mână de ajutor și că fără implicare în viața comunității nu poți avea pretenția să trăiești într-un mediu civilizat.