Am fost prezenți la Zilele Energiei 2012 Timișoara

în perioada 18-19 iunie, Primăria Municipiului Timișoara a fost gazda “Zilele Energiei 2012 Timișoara”, eveniment care a dezbătut probleme legate de protecția mediului și eficiență energetică. Asociația RoRec a fost prezentă la cele două zile de eveniment și a susțiunut o prezentare despre importanța utilizării electrocasnicelor cu eficiență energetică ridicată.

Asociația RoRec a fost reprezentată de Andreea Idriceanu Calev, Communication Manager, care a susținut o prezentare având ca tematica principală utilizarea electrocasnicelor cu consum redus de energie, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Schimbările climatice au fost de asemenea pe agenda prezentării reprezentantului RoRec, Uniunea Europeană setând câteva obiective de îndeplinit până în 2020, printre care reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20%, creșterea cu 20% a eficienței energetice și producerea, la nivel UE, a 20% din energie din surse regenerabile.

Conform unui studiu efectuat de CECED, Asociația Producătorilor Europeni de Electrocasnice, la nivelul anului 2005, în UE (25 țări) existau aproximativ 188 mil de electrocasnice mari, mai vechi de 10 ani. înlocuind aceste aparate învechite cu unele noi, cu consum de energie redus, consumatorii pot economisi până la 44 mld kWh. Rezultatele s-ar reflecta inclusiv în reducerea emisiilor de CO2 cu până la 22 mil to/an, echivalentul retragerii a 6,5 mil de automobile de pe drumurile Europei.

Fiecare dintre noi putem contribui la reducerea consumului de energie, prin înlocuirea electrocasnicelor vechi cu unele noi, performante și din punct de vedere energetic. Cele mai performante frigidere de astăzi consumă cu 60% mai puțină energie față de unul produs în anii 90. De asemenea, mașinile noi de spălat rufe au o eficiență energetică cu 40% mai mare comparativ cu cele din 1985 și consumă cu 62% mai puțină apă. – sursa: ICEMENERG

în România, consumul rezidential reprezinta 15,7% din consumul total de energie electrica, conform anuarului statistic, iar cea mai mare parte din această energie fiind utilizată de aparatele electrocasnice. Economia de energie a unui frigider de clasa A+ poate duce la amortizarea costurilor de achiziție într-o perioadă cuprinsă între 1 an (dacă se înlocuiește un frigider cu absorbție) și 4 ani (dacă se înlocuiește un frigider cu compresor) – sursa măsurători ICEMENERG, campanie Electrolux.