Interviu a declarat Pascal Leroy – secretar general, WEEE Forum
Care credeți că va fi rezultatul întâlnirii de la Strasbourg cu privire la noua Directivă DEEE?
Presupun că ParlamentuI va aproba acordul la care s-a ajuns înainte de Crăciun. Nu cred că va fi un alt rezultat.
Considerați că noile cerințe ale Directivei reflectă mai bine realitatea de pe piață?
în general, da.
în România, cantitatea de DEEE colectate a scăzut dramatic în 2011. Credeți că noua Directivă poate ajuta Asociația ROREC să-și îndeplinească obiectivele?
Cred că noua Directivă (revizuită) aduce îmbunătățiri din mai multe puncte de vedere, dacă ne raportăm la versiunea originală. însă totul depinde de modul în care aceasta va fi implementată. Mai multe articole încep cu sintagma “Statele membre pot cere…”, ceea ce înseamnă că acestea pot sau nu să introducă obligații. Va trebui să așteptăm să vedem cum va fi transpusă această directivă revizuită în legislația națională.
Ce lipsește?
Spre exemplu, nu cuprinde toți actorii. în esență, numai producătorii vor fi responsabili pentru colectare, astfel RoRec, una din organizațiile colective ale producătorilor, va răspunde de colectarea DEEE, deși nu controlează piața de colectare a DEEE unde există încă actori care colectează deșeuri, dar care nu se înregistrează și nu raportează autorităților. Astfel rămân cantități neraportate și entități care profită de acest context (free riders).
Ce se poate face în această situație?
Cred că RoRec și CECED Romania trebuie să analizeze Directiva revizuită și să vadă ce sugestii pot face autorităților române pentru transpunerea acesteia în legislația națională.
Cum se poate implica WEEE Forum, împreună cu asociațiile din Europa de Est, în implementarea Directivei UE în aceste țări?
Ce propun eu este elaborarea unui document strategic cu sugestii pentru chestiunile care preocupă în mod deosebit organizațiile membre și pe care ar trebui să le abordeze în întâlnirile cu oficialii statelor membre. Deși evidentă, una dintre recomandări este: fiți foarte atenți la responsabilități, asigurați-vă că dețineți controlul pentru îndeplinirea sarcinilor.
Ce ne puteți spune despre standarde (WEEELABEX)?
Cred că sunt niște standarde excelente. Este primul set de standarde care acoperă toate cele 10 categorii de DEEE, nu doar frigidere sau monitoare, ci toate deșeurile de echipamente electrice și electronice.
De asemenea, standardele sunt foarte specifice și pun accent pe performanță spre deosebire de alte standarde care sunt mai descriptive și generale. Standardele noastre sunt detaliate și vor contribui la gestionarea pieței DEEE.
Pot fi acestea implementate în România?
Da, RoRec a spus ca urmează să le implementeze. RoRec este astfel unul dintre deschizătorii de drumuri în acest domeniu, alături de organizațiile din WEEE Forum care s-au angajat să implementeze aceste standarde înaintea altora. Așadar vor căpăta experiență, vor învăța cum se fac lucrurile și vor împărtăși expertiza și celorlalte organizații membre.
Interviu realizat de Raluca Grințescu, publicat in nr.1/2012 a revistei Infomediu Europa.