Parlamentul European a votat ca tinta de colectare pentru DEEE sa ramana in sarcina statelor membre si sa fie calculata in functie de cantitatea de deseuri generate in fiecare tara

Parlamentul European a votat în 3 februarie 2011 propunerile de modificare a Directivei 2002/96/CE. între cele mai importante prevederi adoptate se regăseste și cea privind stabilirea unei ținte de colectare a DEEE. Astfel, cu o largă majoritate – 580 voturi pentru, 22 abțineri și 37 impotrivă – s-a stabilit ca ținta de colectare să rămână o obligație a statelor membre și ea va fi calculată în funcție de cantitatea de DEEE generate.

Aceasta se va face prin elaborarea unei metodologii prin care să se poată evalua cantitățile de echipamente scoase din uz la nivelul fiecărui stat.

între efectele importante se poate menționa faptul că fiecare stat membru va avea o ținta de colectare care este atât ambițioasă cât și posibil de atins.

Abordarea va contribui și la identificarea canalelor prin care sunt gestionate DEEE, inclusiv la identificarea fluxurilor paralele, ținând cont că actualmente se estimează că doar 1/3 din cantitatea generată este predată către sistemele producătorilor.

Adoptarea finală a acestei propuneri va presupune și o revizuire amplă, în perioada următoare, a legislației române recent adoptate (HG 1037/2010) întrucât aceasta include prevederi contrare celor votate de eurodeputati și anume faptul că responsabilitatea pentru gestionarea DEEE a fost transferată integral producătorilor, iar țintele de colectare ar trebui determinate ca procent din cantitatea de echipamente noi puse pe piață.

“E un progress, dar și o oportunitate ratată”, declară reprezentanții CECED. “Dacă politicienii doresc să rezolve problema DEEE-urilor, trebuie să se asigure că cerințele de tratare și de raportare acoperă toate DEEE-urile, nu doar cele gestionate de producători”, declara dl. Luigi Meli, Director General CECED. “Bresele actualei legislații europene reprezintă principalele motive pentru care atat de multe DEEE-uri scapă sistemului de colectare”.

Pe de altă parte, CECED apreciază că în comparație cu propunerea inițială a Comisiei, Parlamentul European a optat pentru imbunătățirea țintei de colectare raportată la cantitatea generată. Iar Membrii Parlamentului European (MEPs) au confirmat că este sarcina statului membru de a atinge aceste ținte de colectare, nu a producătorilor.

Acesta este primul vot din Parlament, va fi urmat de un al doilea, pe textul de compromis ce se lucreaza acum cu Consiliul EU.