Asociația Română pentru Reciclare RoRec este o organizație colectivă non-profit, care, asigurând managementul deșeurilor electrice pentru o parte importantă din industria de echipamente electrice și electronice prezentă în România, și-a asumat angajamente cuantificabile, pentru a fi un partener responsabil, de încredere și solidar pentru îndeplinirea obiectivelor și obligațiilor României în fața UE, ca stat membru, în domeniul complex al protecției mediului.
R: Cum arată planurile de viitor ale Asociației RoRec?
LP: Obiectivele principale ale Asociației RoRec vizează desfășurarea de acțiuni care să ducă la organizarea și funcționarea la nivel național a unui sistem eficient de preluare și valorificare a DEEE, în concordanță cu prevederile legale în vigoare și cu obiectivele Strategiei Naționale și ale Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea populației. Aceasta implica utilizarea celor mai bune tehnici și tehnologii existente la nivel național și internațional, precum și identificarea și implementarea unor sisteme eficiente de control a costurilor implicate.
Prin transferul responsabilității de la membrii săi, în baza legislației în vigoare, Asociația RoRec are ca sarcina, în primul rând, dezvoltarea unui sistem funcțional de gestionare a DEEE în colaborare cu autoritățile, distribuitorii și alți factori implicați în procesul de colectare și reciclare a acestor deșeuri.
Până la finele lui 2011 avem trei teme importante. în primul rând lucram să implementăm sisteme eficiente de operare, astfel încât costul gestionarii DEEE la nivelul anului 2011 să se apropie de media europeană realizată în cadrul WEEE Forum, întrucât din anul 2011 se elimină taxa vizibilă pentru majoritatea categoriilor de echipamente electrice și electronice. Apoi, trebuie să echilibrăm poziția pe piața DEEE cu cu cea ocupată de industria reprezentată în piață de profil, pentru consumul produselor noi. în fine, performantele în România în gestiunea DEEE este obligatoriu să fie comparabile cu cele la nivelul UE, așa cum sunt impuse prin Directiva 96 și celelalte acte normative aplicabile.
Buna funcționare a acestui sistem și atingerea obiectivelor se bazează însă, obligatoriu, pe o colaborare eficiența cu toți “actorii” implicați în această piesa– producători, autorități locale și centrale, ONG-uri de mediu, operatori de colectare, reciclatori – prin asumarea de către fiecare participant la proces a obligațiilor stabilite de aquis-ul comunitar, transpus în dreptul intern.
R: Cum performeaza fiecare dintre “actorii” amintiți mai devreme?
LP: Vă propun să o luăm de la începutul “piesei”. Pentru a putea recicla, trebuie să ne dorim de la bun început un sistem eficient de colectare a DEEE. Realitatea ne dovedește că exista o mare cantitate de DEEE ce nu poate fi colectată, respectiv reciclata corespunzător. Motivele țin de actuala conjunctură în care se desfășoară activitățile ce vizează colectarea DEEE și de toți jucătorii implicați în procesul de colectare, cei văzuți și cei nevăzuți de autorități. Schematic, fluxurile se structurează ca în schița alăturată, îi regăsim aici pe principalii actori responsabili, și de cele bune, dar și de cele rele.