La nivel individual, poate fi dificil să cuantifici efectele ecologice ale faptelor tale. De aceea, folosim comparații pentru a avea o imagine măcar aproximativă asupra impactului tău direct asupra mediului înconjurător.
Odată ce ne-am învățat să folosim cuptorul cu microunde, putem face un calcul simplu pentru a evalua energia consumată în locuințele noastre fără vreun scop concret. Astfel, un monitor de computer lăsat aprins peste noapte consumă tot atâta curent electric cât un cuptor cu microunde utilizat pentru încălzirea unei farfurii cu mâncare.
Un televizor în modul standby consumă 45% din energia necesară pentru a funcționa. Calculul este valabil și pentru un player sau computer, tot în standby.
Productia de energie electrică este o activitate poluanta. In Romania anului 2008, s-au produs aproximativ 64,7 TWh . Circa 32% din această energie a fost consumată de gospodăriile individuale (extrapolare cf. datelor pe 2004 obținute în urma studiilor efectuate de către Agenția Română pentru Conservarea Energiei).
Cărbunele este principala sursă pentru producerea energiei, cu o pondere de 42,5% din total, respectiv 27,5 TWh. Pe locul 2 s-au plasat sursele hidro, cu un procent de 26,4%, iar pe locul 3 a fost energia nucleară, cu o pondere de 17,3%.
Potrivit responsabililor din industria energetică, pentru producerea unui kilowatt/oră se arde suficient cărbune pentru a degaja în atmosferă un kilogram de CO2. Deci, cei 27,5 TWh din 2008 produși prin arderea cărbunelui au produs 27,5 milioane tone de CO2, care au ajuns în atmosferă. Continuând cu extrapolarea, dacă o treime din energia electrică produsă a fost consumată de gospodării, înseamnă că locuințele din România au aruncat în atmosferă peste 9 milioane de tone de CO2, în 2008.
La această cantitate s-au adăugat gazele de eșapament produse de automobile, camioane, locomotivele diesel, CO2 provenind de la gazul ars în fabrici etc.
Nu-i așa că merită să oprești, seara, televizorul de tot? Nu-i așa că ar fi foarte util pentru calitatea aerului nostru, să stingi becurile dacă nu ai nevoie de lumină, să oprești orice aparat electric a cărui funcționare în așteptare nu-ți este de niciun folos?
încearcă și tu! Fă un test și compară costurile facturii tale de energie într-o lună în care ai respectat aceste sfaturi față de luna precedenta! Apoi scrie-ne ce ai observat la office@rorec.ro!