Comunicare despre colectare – 360 grade

Sunt un adevărat ”pol” de promovare a colectării selective pentru Mangalia, orașul lor. Au convins deja o mulțime de oameni să nu mai arunce iresponsabil nici baterii sau aparate electrice, nici PET-uri, nici ulei, nici hârtie. ”Să ne debarasăm de ceea ce nu mai folosim într-un mod corect față de natură și să le refolosim pentru a micșora efortul planetei de a ne furniza materie primă” îi învață pe copii doamna Adriana Mitrea, profesorul coordonator al Patrulei de reciclare a Școlii nr.3 din Mangalia și ”ambasadorul” tuturor activităților ecologice din școală. La ediția 2013 a programului, au primit premiul județean pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată/elev dintre toate cele 30 de unități de învățământ participante din județul Constanța.

 

Aveți grijă, de acum o să fiu cu ochii pe voi, când mai aruncați ceva din casă!

 

Au reușit cu ”perseverență, solidaritate, prietenie, spirit de echipă, îndrăzneala de a încerca imposibilul.” Valori concretizate într-un demers atât de simplu și eficient încât am putea realiza, inspirați de ei, un ”checklist” general al activităților cu impact consistent asupra gestului de a stimula colectarea de deșeuri electrice. Așadar, ce au făcut?

Au pornit de la locul cel mai la îndemână – de acasă. ”Unul dintre agenții patrulei le-a spus părinților: Aveți grijă, de acum o să fiu cu ochii pe voi, când mai aruncați ceva din casă!” Ați reținut, da? O atitudine cu forță de slogan. 

Au extins apoi informarea și au capacitat să colecteze rude, prieteni, vecini.

Canalele de comunicare ale școlii au fost, și ele, valorificate strategic pentru atragerea susținerii părinților și elevilor din alte clase.  Prin participarea la ședințele cu comitetul de părinți au câștigat implicarea celor mici și a părinților cu firme specializate în aparatură electrocasnică și electronică. Prezența la ședințele comitetului de elevi le-a adus adeziunea claselor de gimnaziu. ”Principalii susținători au fost părinții, ca de obicei. Nu ne-au lăsat când le-am solicitat ajutorul.

După ce au acoperit publicul de proximitate, au prezentat programul și țelurile lor primarului, în perspectiva unei relații productive cu autoritățile publice.

 

Au ”patrulat” mobilizând companiile și instituțiile din comunitate. Au mers la magazinele din oraș, la centre de reparații, saloane de coafură, bănci, restaurante, hoteluri, la fabrica, sanatoriile din oraș și la Șantierul Naval. ”Am fost plăcut impresionați de Sanatoriul Balnear Mangalia. îi mulțumim dnei directoare, dr.Laura Condur, pentru promptitudinea cu care a răspuns cererii noastre de a ne sprijini în activitatea de colectare DEEE,” își arată recunoștința profesorul coordonator.

Ingeniozitatea și efortul lor s-au reflectat în cantitățile colectate. Adriana Mitrea își amintește: ”elevii ajunseseră să îmi ghicească activitatea zilnică după obiectele pe care le aduceam la kit-urile de colectare din școală. ”Ați adus un uscător de păr… deci ați fost la coafor, astăzi!

 

Jocuri distractive cu concluzii serioase

 

în scopul nobil al conștientizării și promovării comportamentului de colectare selectivă, câteva baterii și becuri au avut parte de o reciclare… inedită. S-au transformat în păpuși cu ajutorul cărora agenții Patrulei și profesorul coordonator au spus colegilor povestea DEEE-urilor. ”Ne-am jucat de-a păpușarii și am avut rezultate la clasele cărora, în loc de teorie, le-am prezentat situațíi din viața de zi cu zi, cu ajutorul păpușilor făcute din baterii și becuri. Cred că nu mă înșel, dar și exemplul personal a contat.” spune doamna Mitrea.

Au prezentat, de asemenea, videoclipuri cu etapele de reciclare a deșeurilor, ”toate într-un mod cât se poate de plăcut, sub forma de joc, pe cât se poate, pentru că prinde întotdeauna, indiferent de vârstă”. Pentru a consolida mesajul filmelor, de exemplu, au organizat ”un concurs cu echipe mixte-elev-părinte, cu întrebări puse de fiecare echipă,  celorlalte, pe baza a ceea ce s-a vizionat.”

 

Impulsul creativ i-a făcut să ia parte și la concursurile organizate de Asociația Română pentru Reciclare RoRec – concursul pentru cea mai bună fotografie și cea mai inspirată felicitare de Crăciun. După doamna Mitrea, câștigarea concursului de fotografie ”le-a revigorat elevilor dorința de a face mai mult, dacă ai un scop înalt.”

 

Patrula de reciclare a Școlii generale nr.3 din Mangalia, câștigătorii pe județul Constanța, a exploatat la maximum toate instrumentele puse la dispoziție de program: au folosit canalele de comunicare (școala, vecinătatea) pentru a ajunge la toate tipurile de public relevante (părinți, colegi, profesori, firme locale, autorități), au participat la activitățile propuse de Asociația RoRec, au avut o abordare creativă, adaptată fiecărei audiențe, au înțeles rolul fundamental al exemplului personal al profesorului coordonator și au dedicat în mod sistematic timp activității de informare și conștientizare a importanței colectării selective a DEEE-urilor în comunitate.

 

Pe lângă statutul de premiant al ediției 2013 a Patrulei de reciclare, Școala nr 3 a devenit un reper de atitudine ecologică și un grup de tineri care veghează la păstrarea unei naturi curate în comunitatea lor. Convingeți-vă urmărind filmul pe care l-au realizat.

http://youtu.be/ouzPR8JiKA0