Reciclare cu artă – CSEI nr.1 Bistrița, reper de creativitate

Știți zicala aceea – ”O imagine face cât o mie de cuvinte”? Se potrivește de minune Patrulei de reciclare a Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr.1 din Bistrița. Fotografiile și filmele care stau mărturie a creativității și entuziasmului lor parcă fac cuvintele de prisos. Și totuși, profesorul lor coordonator, Teodora Popescu, spune atât de frumos povestea micuților care s-au remarcat în atâtea rânduri, prin originalitate, încât trebuie să v-o împărtășim!

Mascota propunsă de ei, Cocoșul DEEE, a pierdut competiția pe Facebook la o diferență mică de locul 1. Oricum, 2095 de voturi înseamnă o victorie în sine. Am crezut chiar că s-au ”abonat” la premiile pentru creativitate, după ce, la ediția trecută, au câștigat competiția pentru cea mai inspirată idee de poster al Patrulei de reciclare iar în decembrie 2012, i-am premiat din nou pentru cea mai frumoasă felicitare de Crăciun! Dacă adăugăm și faptul că au colectat Cea mai mare cantitate DEEE/elev înscris în program din județul Bistrița Năsăud, putem să-i dăm de exemplu negreșit.

 

 

Cucurigu! Deșteptarea! Câștigăm cu reciclarea!

 

Teodora Popescu are încă viu în minte începutul, scânteia de inspirație. ”Ideea mascotei a pornit de la un personaj îndrăgit de copii – cocoșul din povestea românească ”Punguța cu doi bani” de Ion Creangă. Am reactualizat povestea, am adaptat personajul, adăugându-i un rol nou, o misiune extrem de importantă legată de conștientizarea și responsabilizarea noastră privind păstrarea unui mediu curat și civilizat, prin colectarea deșeurilor electrice și electronice pe care le producem.

Să nu vă închipuiți că un cocoș atât de falnic, și ambasador al colectării DEEE pe deasupra, iese, așa, bătând din palme. Pe lângă dăruire și entuziasm, tinerii creatori au pus la bătaie abilități și deprinderi formate la orele de preprofesionalizare. Au decupat, cusut și împletit cu măiestrie, în echipă, ca să realizeze o mascotă demnă să reprezinte Patrula de reciclare, să atragă atenția și să convingă pe oricine cât de important e să colecteze selectiv DEEE.

Episoadele hazlii ale procesului creativ au culminat cu momentul testării. ”Un elev a dorit să încerce stabilitatea cocoșului, după înfășurarea buretelui pe suportul de fier. Pur și simplu, s-a urcat în spatele mascotei, după care toți cei de față l-au urmat, strigând: Cucurigu! Deșteptarea! Câștigăm cu reciclarea!” Și, uite așa, într-o clipă de inspirație jucăușă, s-a născut și sloganul în rime.  

 

Cocoșul iese în lume

 

Cocoșul DEEE și-a făcut ”ieșirea în lume” într-un context oficial – în fața întregii școli, la careul de premiere a agenților și susținătorilor Patrulei de Reciclare. S-a lăsat descoperit, admirat, aplaudat și fotografiat. S-a creat un ”fan club” instantaneu – ceilalți copii au venit să-l ”studieze”, să îl mângâie, să vadă ce are în punguță, ce scrie pe creastă sau pe eșarfa de la gât, să facă fotografii…

 

A făcut senzație și la festivitatea de premiere locală, pe 5 iunie, unde a stat alături de Teodora Popescu atunci când a primit premiul județean pentru Cea mai mare cantitate DEEE/elev înscris în program.

Suntem convinși că povestea pe care o vom depăna anul viitor va fi la fel de frumoasă, ascultată de mult mai mulți iubitori ai naturii.” e optimistă doamna Popescu. Are și de ce – priviți cu atenție filmele și fotografiile. Veți observa, în privirea elevilor ei, convingerea că nimic din ceea ce le propune nu este imposibil de realizat.

 

Pornit la adunat de deșeuri electrice, Cocoșul spune multe despre Patrula de reciclare a CSEI. Vorbește despre capacitatea copiilor de a realiza un țel, dorința de a crea ceva frumos, bucuria de a lua parte la un proiect în care cred. Dovedește și puterea unui dascăl de a-i ajuta să-și ducă ideile la îndeplinire. Agenții Patrulei de reciclare a CSEI Bistrița și Teodora Popescu au dăruit comunității lor un semn de grijă și devotament. Sperăm ca efortul lor să fie răsplătit cu o recoltă bună de DEEE la următoarea ediție a programului.

 

 

Materialul video de prezentare a mascotei se poate urmari aici.