Programul educațional Patrula de reciclare, desfășurat în perioada 15 noiembrie 2011 – 15 iunie 2012, își anunță rezultatele finale și câștigătorii. Ediția 2011-2012 a implicat elevii în activități de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, informare și protecție a mediului.
Proiectul s-a bucurat de participarea a 206 școli din 7 judete și a 17.095 de elevi care au fost implicați în activități de colectare și conștientizare a importanței debarasării responsabile a deșeurilor electrice și electrocasnice. 54 de școli au raportat proiecte proprii de creație sau de promovare a colectării și 24 de școli au făcut propuneri de postere pentru următoarea ediție a proiectului. Copiii au reușit sa colecteze pe parcursul a aproximativ 5 luni o cantitate totală de 42.000 kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).
Agenții Patrulei au fost premiați pentru eforturile lor în cadrul unor festivități desfășurate în Alexandria, Bistrița, Călărași, Deva, Ploiești, Timișoara și Tulcea, în perioada 5-14 iunie 2012.
Cele 3 categorii de premii acordate local au fost: cea mai mare cantitate colectată/copil (premiată cu aparatura necesară dotării unui laborator audio/video: ecran de proiecție, proiector, dvd player și boxe), cel mai activ profesor coordonator (premiat cu un aparat foto digital) și cea mai proactivă echipă (care a primit un DVD player).
La nivel național, categoriile de premii acordate au vizat cea mai mare cantitate colectată/elev (pentru care s-a acordat echipament pentru dotarea unui laborator audio video), cel mai activ profesor (care a primit un sistem micro hi-fi) și cea mai bună propunere de poster (premiată cu un LCD),provocare lansată celor mai creativi dintre participanți, pentru contribuția la designul posterului ediției viitoare a programului Patrula de reciclare, care va debuta în toamna acestui an.
în județul Bistrița Năsăud, instituția câștigătoare a premiului pentru cea mai mare cantitate colectată/elev a fost Liceul cu Program Sportiv Bistrița, cu 205,4 kg DEEE colectate pe parcusul desfășurării programului. Premiul pentru cel mai activ profesor coordonator a fost oferit dnei Teodora Popescu, de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Bistrița. Premiul pentru cea mai proactivă echipă a revenitȘcolii Generale nr.1 din Bistrița.
în județul Călărași, premiul pentru cea mai mare cantitate colectată/elev a fost Liceul Mihai Eminescu, cu 49 kg DEEE colectate pe parcusul desfășurării programului. Premiul pentru cel mai activ profesor coordonator a fost oferit dnei Ioana Mladin, de la Școala de Arte și Meserii Matei Basarab din Mânăstirea. Premiul pentru cea mai proactivă echipă a revenit Școlii de Arte și Meserii Matei Basarab din Mânăstirea.
în județul Hunedoara, instituția câștigătoare a premiului pentru cea mai mare cantitate colectată/elev a fost Colegiul Economic Emanoil Gojdu, cu aproape 9 kg DEEE colectate pe parcusul desfășurării programului. Premiul pentru cel mai activ profesor coordonator a fost oferit dnei Viorela Sandu, de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 din Deva, care a câștigat și premiul pentru cea mai proactivă echipă.
în județul Prahova, instituția câștigătoare a premiului pentru cea mai mare cantitate colectată/elev a fost Școala cu clasele I-VIII George Emil Palade din Ploiești, cu 103,86 kg DEEE colectate. Premiul pentru cel mai activ profesor coordonator a fost oferit dnei Iustina Ionela Necula, de la Grupul Școlar Agromontan Romeo Constantinescu din Vălenii de Munte, care a primit și premiul pentru cea mai proactivă echipă. De asemenea, Scoala cu clasele I-VIII George Emil Palade din Ploiești a primit premiul special pentru cea mai mare cantitate colectata totala din țară – 2.596,6 kg DEEE.
în județul Teleorman, premiul pentru cea mai mare cantitate colectată/elev a fost Școala Generală cu clasele I-VIII, Nr.1 din Măldăeni, cu 19,3 kg DEEE colectate pe parcusul desfășurării programului. Premiul pentru cel mai activ profesor coordonator a fost acordat dnei Amalia Rotaru, de la Școala cu clasele I-VIII nr. 6 din Alexandria, care a primit și premiul pentru cea mai proactivă echipă. De asemenea, Scoala Generala cu clasele I-VIII Mihai Eminescu a primit premiul special pentru cea mai mare cantitate totala colectata din judet – 1.137 kg DEEE.
în județul Timiș, instituția câștigătoare a premiului pentru cea mai mare cantitate colectată/elev a fost Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constatin Păunescu din Recaș, cu 20,96 kg DEEE Premiul pentru cel mai activ profesor coordonator a fost oferit dnei Maria Cristina Apostol, de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 24 din Timișoara, care a primit și premiul pentru cea mai proactivă echipă. De asemenea, Gradinița cu Program Prelungit nr. 14 din Timișoara a primit premiul special pentru cea mai mare cantitate colectată din județ -1.912,5 kg DEEE.
în județul Tulcea, instituția câștigătoare a premiului pentru cea mai mare cantitate colectată/elev a fost Școala Generală Constantin Gavenea din Tulcea, cu 86,70 kg DEEE. Premiul pentru cel mai activ profesor coordonator a fost acordat dnului Marin Constantin Cleșiu, de la Școala Generală cu clasele I-VIII Turcoaia, care a primit și premiul pentru cea mai proactivă echipă.
Premiile naționale, oferite de Philips și Indesit, membrii fondatori ai Asociației RoRec, au fost câștigate de bistrițeni. Liceul cu Program Sportiv Bistrița a fost instituția care a colectat cea mai mare cantitate/membru în Patrula de reciclare din tara, cu 205,4 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice colectate pe parcursul programului. Cel mai activ profesor coordonator, la nivel național, a fost desemnată doamna Teodora Popescu (Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.1 Bistrița). Premiul special al Juriului, desemnat în urma notării și evaluării celor 24 de propuneri de poster, a fost acordat echipei de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.1 din Bistrița.
Călărași este județul cu cea mai mare cantitate colectată în cadrul programului, cu aproape 9.000 kg DEEE colectate. Individual, Școala cu clasele I-VIII George Emil Palade din Ploiești s-a detașat dintre cele 206 instituții înscrise în program, prin colectarea a unei cantități impresionante de DEEE – 2.596,6 kg. Județul Timiș, familiarizat deja cu direcțiile programului, datorită proiectului pilot desfășurat în județ în 2011, a înscris în concurs peste 30 de proiecte.
Felicitări tuturor participanților!